Els vins dolços protagonistes de la Fira de Sant Andreu de Falset

La fira es farà el cap de setmana del 28 i 29 de novembre i vol ser el rebost de Nadal

L’Ajuntament de Falset ja té gairebé enllestit el programa de la tradicional Fira de Sant Andreu, el cap de setmana del 28 i 29 de novembre, que en aquesta edició incorpora novetats, com ara la celebració d’un primer certamen de vins dolços i generosos –en col·laboracio amb la DO Montsant i els seus cellers– i la presència de productors de proximitat de dolços, neules i torrons. L’organització entén que la Fira de Sant Andreu ha de trobar el seu sentit en l’excel·lència dels productes agrícoles i artesans de la comarca i en la proximitat de les dates nadalenques.

La Fira de Sant Andreu se celebra, com a mímim, des de l’any 1845, segons la documentació existent. De vocació multisectorial, s’escau sempre el cap de setmana més pròxim a la festivitat de Sant Andreu (el 30 de novembre). Tot i el fred que acostuma a fer en aquesta època, l’Ajuntament de Falset entén que són unes dates prou bones. “El que volem és posar en valor la tradició i, en certa mesura, tornar als origens: aquesta era una fira en què antigament la gent es preparava per passar l’hivern i arribar a les festes de Nadal, i això és el que volem que segueixi sent però d’acord amb els temps actuals”, opina Joan Coll, regidor de Festes.

El disseny d’un espai a la plaça de la Quartera, batejat com a “Rebost de Nadal” en què hi haurà vins generosos i dolços, sota el paraigua de la DO Montsant i artesans alimentaris especialitzats en dolços, neules i torrons, es preveu com la novetat més destacada d’aqesta edició. “Volem fer més visibles els vins dolços i generosos excel·lents que cada cop elaboren més cellers de la DO Montsant, i que sovint és un producte poc conegut”, opina Pilar Just, presidenta d’aquesta denominació d’origen de la comarca del Priorat. Sota la definició de “vins generosos” s’agrupen els vins rancis, dolços, misteles i vermuts.

Entre les activitats programades, que ja començaran el divendres 27, hi haurà tastos de vins dolços i rancis; una ruta de vins rancis per conèixer els vins que alguns particulars elaboren a casa seva per al seu propi consum i la promoció del vermut de Falset a través dels empresaris locals de restauració. Altres actes programats són: xerrades, tallers infantils i una jornada de rebaixes a l’estil del black friday anglosaxó organitzada per l’Associació de Comerciants de Falset.

Tot i el nou impuls que es vol donar a la Fira, el regidor de Festes insisteix que el certamen firal seguirà tenint caràcter multisectorial i que, per tant, tampoc no hi faltaran les atraccions infantils i la presència habitual de productors artesans de tota classe i d’arreu de Catalunya, i la mostra de treballs artesans en viu de ferrers, canyissaires, basters, forjadors, etc., al llarg de tot el diumenge al matí.

Nou comentari