VadeVi
Els viticultors catalans, contra la IGP ‘Vinyes d’Espanya’

L’organització agrària Joves Pagesos i Ramaders de Catalunya (JARC) i l’Associació de Viticultors del Penedès han denunciat davant de l’Audiència Nacional l’ordre que regula la nova Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Vinyes d’Espanya, al·legant que perjudica els interessos del sector productor i que crea confusió sobre l’origen i la qualitat del vi. Aquest desembre s’ha admès a tràmit el recurs, segons han explicat en roda de premsa la responsable sectorial del vi de JARC, Isabel Vidal, i el membre de la Junta de l’Associació de Viticultors, Joan Pascual.
[[frase]]
Vidal i Pascual han explicat que, al 2006 el Ministeri d’Agricultura va publicar una ordre que regulava aquesta IGP i ja llavors el sector la va recórrer i l’Audiència Nacional la va deixar sense efecte. Alhora, des de la Unió Europea no es va reconèixer aquesta IGP perquè “no respectava el criteri de zona específica de producció”, imprescindible per establir una nova denominació de qualitat. L’any passat, el Ministeri d’Agricultura va tornar a publicar una ordre “gairebé igual” que es va tramitar de manera urgent. Des de JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès consideren que no hi ha justificació per tramitar aquesta ordre amb caràcter d’urgència i asseguren que, a més, no es delimita la zona de producció del vi que s’embotellarà sota la denominació Vinyes d’Espanya.

Vidal i Pascual han remarcat que amb la IGP Vinyes d’Espanya es posarien tots els vins sota el mateix sac, sense tenir en compte les diferents denominacions d’origen, cosa que perjudicaria la reputació i distribució d’aquestes DO.

També han criticat l’actitud de la Conselleria d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) perquè “lluny de posar-se del cantó del sector, només ha argumentat problemes de competències per mostrar el seu rebuig”, segons han indicat en un comunicat. Han assegurat també que l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) “s’ha limitat a fer correccions jurídiques del document, sense mostrar el seu posicionament”. Per tot això, han reclamat la convocatòria d’una mesa sectorial per debatre com defensar els vins catalans.


Un temporer recull raïm FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa