Unió de Pagesos i Jarc demanen consens en el debat agrari que se celebrarà aquest dimecres al Parlament de Catalunya i Joaquim Llena, el conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, també espera que hi hagi la màxima unanimitat. Tot plegat perquè el ple arribi a bon port i serveixi per aprovar mesures que ajudin als pagesos i ramaders a tirar endavant malgrat la crisi. Els dubtes, però, són evidents. A pocs mesos de les eleccions autonòmiques els sindicats agraris tenen por que els parlamentaris utilitzin el debat amb finalitats partidistes. Fins i tot el mateix conseller ha reconegut que el ple monogràfic es podria desdibuixar per culpa d’ “el moment preelectoral”. Confia que no sigui així, però recorda que “és una possibilitat”.
[[frase]]
El debat, malgrat no fer-se en el moment més propici del cicle polític, és una oportunitat “magnífica”, segons el conseller. Els sindicats demanen que es reconegui la importància del sector agrari, que han qualificat d'”estratègic”. De fet, el sector valora positivament el simple fet que se celebri el debat (és el quart de la democràcia, després dels dels anys 1983, 1992 i 1998) però amb això no n’hi haurà prou. Els sindicats ja han transmès al conseller Llena les seves propostes, les que esperen que aprovi el Parlament.

Demandes dels sindicats
A la llista de reivindicacions d’Unió de Pagesos, figura “complementar les insuficients mesures” del conseller Joaquim Llena, per afrontar la crisi a les empreses “que han invertit i estan preparades”. El membre de la comissió permanent del sindicat, Josep Cabré, assegura que “no es tracta de salvar un mort, sinó d’ajudar explotacions que han donat passos per ser rendibles i ara estan ofegades per la crisi”. Urapac -organització vinculada a UGT- demana patriotisme als catalans a l’hora de consumir aliments autòctons per sortir de la crisi.

El conseller Llena, per la seva banda, després de reunir-se amb representants de diferents organitzacions agràries, ha afirmat que “es poden asssumir la majora part de propostes que han fet” i ja ha anunciat que centrarà el debat la necessitat que pagesos, viticultors i ramaders rebin “preus justos”.

Llena ha remarcat que el sector agroalimentari factura uns 18.000 milions d’euros anuals i que el consum d’alimenta augmenta prop del 15% cada any. Ha advocat per incrementar la producció d’aliments i ha explicat que Catalunya té una capacitat d’autoproveïment del 30%.


Joaquim Llena al Parlament FOTO: JOSEP LOSADA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa