VadeVi
Es presenta el Marquès de Gelida Claror, el primer cava procedent de l’agricultura biodinàmica
  • CA

El Marquès de Gelida Claror, elaborat per Vins El Cep, és un Brut Nature Gran Reserva elaborat amb les varietats autòctones xarel•lo, macabeu i parellada i té una criança en ampolla de més de trenta mesos. Es va embotellar el febrer del 2007 amb vi de la collita 2006. El cava sortirà al mercat a partir del mes de setembre i rondarà els 20 euros.
El projecte ha comptat des del seu inici amb la col•laboració de l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell, que n’ha fet el seguiment tècnic. A més, també ha comptat amb el suport financer del Centre d’Infraestructures Tecnològiques del Ministeri d’Indústria (Cedeti). En total la inversió de l’empresa ascendeix a 500.000 euros.

La presentació es va fer al Col.legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, i va estar presidida pel conseller d’Agricultura, Joaquim Llena, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, del director general de l’INCAVI, Joan Aguado, i del director dels Serveis Territorials del DAR a Barcelona, Jaume Balagué. A la presentació hi van participar el president de Vins el Cep, Pere Parera, el director financer del Cedeti, Miguel Ángel Plaza, el secretari del Consell Regulador del Cava, Gabriel Giró, i el degà del Col.legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Josep Maria Rofes.
[[frase]]
En el decurs de la presentació, Llena va dir que “avui donem i apadrinem una nova manera d’enfocar la viticultura, a través d’un art que aprofita qualsevol recurs de la natura per a convertir-lo en ajut”. Segons el conseller, la biodinàmica ens acosta al concepte de terroir, ja que “demana que cada viticultor aprengui de la seva terra per tal d’aconseguir que els seus ceps expressin de la millor manera el caràcter del seu sòl i del seu clima”.

Pere Parera, president de Vins el Cep, va explicar algun dels processos que exigeix l’agricultura biodinàmica “a principis de setembre, es sembra una barreja de varietats autòctones de gramínies i lleguminoses. Aquesta coberta vegetal, manté la humitat del sòl, a més de fomentar la presència de diferents insectes beneficiaris, contribuint en la biodiversitat a les nostres vinyes, després a la primavera, en el moment de la floració, es sega i s’incorpora al terra. Aquesta aportació de matèria orgànica vegetal ens incrementa de forma natural el nitrogen, entre d’altres elements necessaris per a la vinya”

La biodinàmica és la més extrema de les pràctiques de l’agricultura ecològica. A més de defensar els processos naturals, busca l’equilibri de l’ecosistema, la diversitat biològica i la recuperació de l’activitat bacteriana del sòl. Així mateix, els cicles de la lluna i la posició dels planetes també influeixen la vida de les plantes.

Actualment només existeix una associació privada que certifica els productes biodinàmics, Demeter Internacional, una entitat sense ànim de lucre creada per dinou organitzacions d’Europa, Amèrica, Àfrica i Austràlia que atorga un distintiu de qualitat a aquelles produccions que han complert les normes de producció i elaboració que regeix aquest tipus d’agricultura. No obstant, per treure al mercat un producte biodinàmic no és obligatori disposar d’aquest distintiu, a diferència del que passa amb la producció ecològica.


Al conreu biodinàmic, es planta una coberta vegetal que després s’incorpora al sòl FOTO: VADEVI.CAT


El Cava Marquès de Gelida Claror, el primer biodinàmic FOTO:VADEVI.CAT


El Conseller Llena conversa amb Pere Parera, de Vins el Cep i Miguel Ángel Plaza del CEDETI FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa