VadeVi
Escoda: «Si regues ja estàs condicionant i canviant el vi»
  • CA

Joan Ramon Escoda, elaborador de vins biodinàmics Foto: Josep M. Montaner

Joan Ramon Escoda és un dels pioners de l’agricultura biodinàmica, on destaca per la seva aplicació a la vinya, amb l’elaboració de vins cent per cent biodinàmics. Els seus mètodes, com l’ ús de preparats amb banyes i cranis d’animals morts i escorça d’arbres segueixen els principis de l’agricultura biodinàmica de Rudolf Steiner i són especialment particulars. Aquesta setmana ha participat en el taller Vins singulars dels Països Catalans de la Universitat Catalana d’Estiu , en el marc de la qual l’organització li ha fet l’entrevista que reproduïm a continuació.

-No et consideres un productor de vi. Com et podem presentar? Agricultor? Ramader? Artesà?…

-Una mica de tot plegat. Agricultor, petit ramader, artesà… amb això em sembla que n’hi ha prou. Quan vaig començar ho tenia més enfocat a la viticultura i el món del vi però amb el temps he anat donant menys importància al vi i més a l’agricultura general.

-La teva manera d’entendre la vida i l’agricultura et porta a fer agricultura biodinàmica. I això es reflecteix al vi. Quines característiques té aquest vi?

-Depèn. Jo faig diferents vins i cada vi i cada anyada té notes gustatives diferents. La base és oferir un vi sa. Evidentment en unes dosis normals perquè si te’n veus dues ampolles, per molt natural que sigui el vi, t’engataràs. Jo buscos unes característiques sobretot de sanitat, més que gustatives. Jo no busco una perfecció aromàtica sinó que el producte que et posis al cos sigui sa.

-Quines intervencions es fan a les vinyes per aconseguir un vi biodinàmic?

-Són diverses coses. No llaurar, treballar amb herba, posar uns fems de qualitat, uns determinats preparats… Ara portem dos anys de sequera important i aquest any hauré de llaurar per donar una mica de respir a la planta…

-Per exemple, no regues la vinya perquè dius que això és alterar l’anyada…

-A mi m’agrada fer vins d’anyada, que són vins que expressen realment com ha anat l’any. Si regues ja estàs condicionant i canviant el vi. Fas que les anyades siguin més similars les unes amb les altres. Són vins correctíssims però que perden aquest punt d’autenticitat, d’expressar com ha anat l’any climàticament. Hi ha anys que plou molt i surt un vi que no té res a veure amb el dels anys que plou poc. Ni d’aroma, ni de gust, ni tan sols de grau. Això és el que no vull que passi amb el meu vi.

-Aquest tipus d’agricultura és més barat. El vi ha de ser més barat?

-Això ja depèn de cadascú i de les despeses que té. Es poden trobar vins naturals barats. En pots trobar des de 4 o 5 euros fins a 25. El més car és la infrastructura del celler i en general tot el que no és esctrictament el cultiu de la vinya.

-Aconsella’ns una anyada.

-La del 2004 però no me’n queda cap ampolla. Direm la de 2011.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa