Escoltar bona música amb un radiocassette tronat o fer-ho amb un equip d’alta fidelitat no té res a veure. Doncs beure un vi amb una copa o beure el mateix vi amb una altra copa, tampoc.

“Un mil·límetre més o menys d’alçada o d’amplada pot canviar completament el vi”, assegura Jordi Segura, representant de Riedel a Catalunya. Aquesta empresa austríaca es dedica a la fabricació de copes de cristall des de fa 250 anys i és pionera a tot el món en entendre la copa com una eina i fabricar-la des del punt de vista tècnic i no pas de disseny. “Fa 32 anys, el senyor Riedel va descobrir de casualitat que un mateix vi no tenia res a veure si se serveix amb una copa o amb una altra”, explica Segura. En aquell moment es va començar a investigar i el 1973, Claus Riedel va presentar Sommelier, la primera serie de copes a escala mundial per a gourmets.
[[frase]]
Segons Schott Zwiesel, un altra gran multinacional, cada un dels aspectes de la copa i la seva influència en el vi té una explicació física, química o sensorial. Així, per exemple, la grandària del cos de la copa influeix en la velocitat d’oxigenació del vi, si és tancada o oberta afecta en la recepció de les aromes, la llargada de la copa ajuda a que l’àcid tànnic es dissipi abans d’arribar a les fosses nasals, i el diàmetre de la copa obliga a alçar més o menys el cap per poder veure el vi i això, al seu temps, fa que el vi caigui en un punt concret de la llengua i la boca, cosa que determina la percepció del gust.

Tot i així, Jordi Segura explica que “no hi ha cap regla al món que digui com ha de ser una copa per un vi, sinó que l’únic que ho marca és la personalitat del vi, la varietat”. Riedel fa tastos en què posa un mateix vi en 30 copes diferents i les va descartant fins a eliminar-les totes excepte una. Per aquest procediment, Riedel ha definit copes que serviran per tots els vins elaborats amb cada varietat: “una copa de cabernet sauvignon, per exemple, anirà bé amb tots els vins elaborats amb aquesta varietat”.


Riedel va ser el primer fabricant a tenir en compte les varietats del raïm per elaborar les copes de vi FOTO: RIEDEL


Copa de la col·lecció Diva per a vins negre de Schott Zwiesel FOTO: SCHOTT ZWIESEL

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa