VadeVi
Escumosos i cava segueixen sent les grans estrelles dels vins exportats
  • CA

La majoria de les exportacions de vi catalanes segueixen sent les de vi escumós i cava. Segons les darreres dades de l’observatori de la Vinya, el Vi i el Cava, concentren un 61,9% del total. A més, el darrer informe de l’organisme apunta que la seva tendència és creixent.

La següent categoria és el vi amb denominació d’origen (VQPRD) negre i rosat, que presenta una tendència creixent, i concentra, el 2009, un 19,7% de les exportacions.

Respecte al VQPRD, el valor de les exportacions, així com la seva proporció, s’han mantingut força constants en els darrer anys, concentrant, de mitjana, un 25,7% de les exportacions (2002-09). D’aquesta manera, el creixement en les exportacions VQPRD negre i rosat ha anat en detriment del VQPRD blanc.

La resta de vins tenen una representació minoritària, essent el principal el vi de taula que, en total, concentra un 8,2% de les exportacions catalanes de vi (any 2009). D’altra banda, pel vi aromatitzat, tot i que la seva proporció exportada és petita, s’observa una tendència lleugerament creixent.

Pel que fa a les importacions, el principal vi importat és l’escumós, que concentra un 61,7% de les importacions de vi (mitjana
2002-09), havent assolit un pic d’un 76,0% i un 78,8%, els anys 2007 i 2008, respectivament, i amb una tendència creixent en valor absolut.

L’any 2009, la següent categoria de vi importat a Catalunya va ser el vi d’agulla, amb un 10,2% de les importacions. Les importacions de vi
d’agulla han experimentat proporcions diferents segons l’any, assolint un màxim del 18,3% l’any 2006. Tanmateix, malgrat la davallada
respecte el pic del 2006, la tendència de les importacions de vi d’agulla és creixent.

Si analitzem la balança comercial del vi, s’observa com la categoria de vi escumós i cava és la que aporta més al saldo positiu de Catalunya. En segon lloc, i presentant una tendència creixent, segueix el VQPRD negre i rosat. Destaquen els saldos negatius, especialment del 2006, dels vins de licor i, sobretot, dels vins d’agulla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa