VadeVi
Esplendor de Vardon Kennett és el primer escumós català de Torres
  • CA

La família Torres ha presenta el seu primer vi escumós elaborat a Catalunya amb el mètode tradicional: Cuvée Esplendor 2013 de Vardon Kennett.

Des de Torres diuen que està fet des de la feminitat. I porta el nom d’un home anglès que es va quedar a Catalunya per amor.

Neix de vinyes pròpies d’altura, situades al Penedès a més de 500 metres sobre el nivell del mar, que el doten d’una frescor i elegància excepcionals. Conformen el cupatge les varietats pinot noir i chardonnay, amb un petit percentatge de xarel·lo, seleccionades i veremades a mà.

Després d’un envelliment en ampolla de 30 mesos, aquest nou escumós d’autor surt ara al mercat amb una petita producció, de prop de 30.000 ampolles, dirigida especialment a la restauració i a botiga especialitzada i el preu de venda al públic serà d’aproximadament 30 euros.

Rimes del cuvée Esplendor Vardon Kennett. Foto: MR

La presentació s’ha fet al nou celler de Santa Margarida d’Agulladolç, amb una posada en escena en la que s’han combinat un passeig entre torxes, una visita a l’ermita on està enterrat el personatge que dona nom a l’escumós i una projecció sobre la façana interior que va servir per donar a conèixer la imatge de l’ampolla.

Façana interior del celler. Foto EV

Segons Mireia Torres, responsable tècnica del projecte i cinquena generació: “Hem volgut elaborar un vi escumós amb un estil molt particular, prioritzant la frescor i l’elegància des de la feminitat. És un projecte realment únic, molt especial, que obre la porta a una nova concepció de vins escumosos de gran qualitat”.

Esplendor de Vardon Kennett, no està sota l’empara de cap Denominació d’Origen tot i que als inicis havia de ser un cava. Per l’enòloga, “així podem treballar amb menys cotilles i amb la ment més oberta, sense les restriccions pròpies de cada denominació. I així no vol dir que anem en contra ni de Cava ni de Clàssic Penedès”.

Aquest escumós és segons Mireia Torres, fresc i vivaç, reflex fidel de l’anyada, del terreny i de les varietats utilitzades. L’any 2013 va ser una anyada atípica al Penedès, amb més pluges del que és habitual i un període estiuenc sec i fresc, que va afavorir una lenta maduració del raïm. L’altitud de les vinyes va contribuir també a la qualitat dels vins base: el pinot noir, fresc i aromàtic, dóna cos al cupatge, mentre que el chardonnay i el xarel·lo aporten una bona acidesa, amb aromes de fruites blanques i notes cítriques.

Homenatge a Vardon Kennett, un britànic amb arrels al Penedès

Miquel Torres Maczassek, director general de Cellers Torres i cinquena generació diu que “l’escumós és la nostra aportació a la història familiar. No va ser fàcil convèncer al meu pare, però finalment si ha sortit és perquè és un projecte de tota la família”.

Va ser ell l’encarregat de conduir l’acte, sota l’atenta mirada de la seva germana i a més de recordar que els Torres fan vins per “celebrar la vida”, va explicar al detall la història del nom del seu nou producte.

El nou celler ubicat a la finca de Santa Margarida d’Agulladolç de la família Torres, a l’Alt Penedès, ha volgut retre homenatge a Vardon Kennet, un ciutadà britànic que va residir a la propietat a principis del segle XIX, adoptant el seu nom.

Fill d’una històrica família de comerciants marítims, Daniel Vardon Kennett va néixer el 1781 a l’illa de Guernsey (Canal de la Mànega). En un dels seus viatges, va arribar a Barcelona, on va quedar captivat pels seus vins i la seva cultura. Aleshores va decidir dedicar-se al comerç i a l’exportació de vins locals amb destí a Anglaterra i a Saint Peter Port (Guernsey).

Anys més tard, Vardon Kennett es va casar amb la barcelonina María Francisca de Ferrer i va iniciar una nova vida entre vinyes. Va morir als 54 anys d’edat, sense descendència. Les seves restes descansen a la capella romànica de Santa Margarida d’Agulladolç, on una làpida conserva les últimes paraules que li va dedicar a la seva esposa.

Làpida ubicada al terra de la capella de Santa Margarida d’Agulladolç. Foto: MR

El disseny de l’ampolla rememora el passat marítim de Vardon Kennett. De motlle exclusiu, la voluntat és que les seves línies sinuoses i relleus remetin a les onades del mar, de la mateixa manera que l’etiqueta, amb lletres negres ribetejades en or, recorda per les seves ondulacions a una petxina. L’escut que reprodueix l’etiqueta és l’original de la finca, encara visible a la façana principal.

El celler on s’elabora Esplendor Vardon Kennet ha estat construït respectant la integritat arquitectònica dels edificis antics i la seva relació amb l’entorn, i conté els equips necessaris per a l’elaboració de vins escumosos, així com una petita cava per a l’envelliment. També compta amb un espai d’exposició i tast que permetrà rebre visitants en un futur pròxim.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa