Davant de la greu crisi que arrossega des de fa una dècada el sector de la vinya i del vi, a causa dels elevats costos de producció i el baix preu de compra del raïm, Esquerra ha elaborat un document que conté una vintena de propostes per ajudar el sector a superar aquesta situació. El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, i el portaveu d’Esquerra a la comissió d’Agricultura del Parlament, Miquel Carrllo, l’han presentat recentment en un acte a Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès).
A banda de proposar millores, el document fixa el posicionament d’Esquerra sobre el sector de la vinya i el vi i posa de manifest la passivitat de l’administració pública davant de la problemàtica, alhora que mostra la incoherència de la política europea que subvenciona al mateix temps l’arrencada i les noves plantacions. El diputat Miquel Carrillo considera que ‘la situació porta els petits i mitjans productors a una pèrdua de la seva capacitat adquisitiva i a un endeutament progressiu’. Per Carrillo, ‘la crisi del sector comporta una situació insostenible. Per això des d’Esquerra hem elaborat un seguit de propostes per recuperar els preus del raïm i del vi, frenar l’abandonament d’explotacions, fomentar noves incorporacions i establir mecanismes efectius de control i promoció de la producció vitícola’.
El document, que es donarà a conèixer per les diferents zones vitivinícoles del país, l’ha elaborat un grup de treball amb membres de diverses DO que alhora són pagesos i pertanyen a diferents sindicats agraris, i l’ha aprovat la sectorial nacional d’Agricultura, Ramaderia i Pesca d’Esquerra. ‘Ens proposem dignificar el sector i garantir-ne el futur’, ha dit el diputat penedesenc, i ha afegit que ‘volem una sortida positiva que posi les bases d’una reestructuració del sector, on sigui compatible el viure del treball amb les necessitats i demanda que la societat fa del vi’.
Les propostes d’Esquerra passen per aprovar el Pla Sectorial de la Vinya i el Vi, potenciar la funcionalitat de l’INCAVI amb la dotació dels recursos humans i econòmics necessaris, reivindicar la reducció de la fiscalitat agrària, potenciar la formació reglada de grau mig i superior en vitivinicultura, elaborar un Pla de comercialització i distribució del sector vitivinícola de Catalunya, o crear línies d’ajut econòmic per als nous emprenedors d’empreses vitivinícoles, entre d’altres.