Exposició sobre els cellers modernistes al Caixafòrum

La mostra 'Cellers. Cooperativisme + Modernisme' es podrà visitar del 6 de juliol al 14 d'octubre

L’emprempta a nivell social, productiu i arquitectònic que han deixat els cellers modernistes seran l’objecte de l’exposició ‘Cellers. Cooporativisme + Modernisme’, organitzada per l’Obra Social de La Caixa i que estarà oberta al Caixaforum de Barcelona des del 6 de juliol al 14 d’octubre. A la dreta, imatge del Celler de Gandesa (Foto: Pepo Segura – Angle Editorial Celler de Gandesa).

Originats durant els primers anys del segle xx, els cellers cooperatius van ser la resposta a la crisi que vivia en aquells moments el món del vi, aconseguint la unió de pagesos i propietaris. L’eclosió del cooperativisme, que sacseja l’agricultura catalana, i del Modernisme, que impulsa des de la ciutat canvis tècnics i artístics, dóna lloc a la construcció de més d’una trentena de cellers. Són fets a mida i dissenyats per modernitzar el medi rural, però també per reivindicar que el món del vi pren més força que mai.

L’exposició ofereix algunes claus per entendre el valor artístic i la singularitat arquitectònica d’aquests cellers, també coneguts com a cellers modernistes o catedrals
del vi, tot plegat, amb l’objectiu de convertir la visita en una vivència a partir de diferents perspectives fragmentades dels cellers: la històrica, l’arquitectònica o la relacionada amb els personatges que han format part o encara formen part de la seva història. La mostra és també una invitació a redescobrir els cellers que encara avui dominen el paisatge de molts pobles de Catalunya.

Nou comentari