Fa 70 anys: «Faenas de la vendimia en la comarca catalana»

Reportatge al NO-DO sobre la verema i la Fira del Vi de Vilafranca del Penedès del 1943

Una imatge de la verema capturada del NO-DO de 1943

Des del 1943 fins el 1976, els cinemes d’arreu de l’Estat espanyol estaven obligats a projectar el noticiari franquista NO-DO abans de la projecció de qualsevol pel·lícula. De periodicitat setmanal, duraven uns deu minuts i eren la veu oficial del règim. Des del 1976 fins al 1981, any en que van desaparèixer totalment, la projecció d’aquests noticiaris va passar a ser voluntària.

Ara, RTVE ha recuperat i digitalitzat més de 4.000 noticiaris del NO-DO i els ha posat a disposició de tothom, tant investigadors com públic en general. Tal i com ho defineixen, “aquest noticiari servia com a aparell propagandístic del franquisme i alhora era el fil d’unió dels espanyols amb la resta del món”, ja que la informació internacional -sobretot la relacionada amb la II Guerra Mundial i el bàndol feixista- hi ocupaven un lloc molt destacat.

En els més de 4.000 vídeos que s’han recuperat, també s’hi poden trobar diverses noticies i documentals relacionats amb esdeveniments que es van produir a Catalunya durant el franquisme, com aquest reportatge sobre la verema al Penedès i la Fira de vins de Vilafranca del 1943 .

Nou comentari