VadeVi
Falset viu la festa de Sant Antoni seguint una tradició estricta
  • CA

El cap de setmana del 15 i el 16 de gener se celebra l’Encamisada a Falset. El diumenge els actes comencen de bon matí amb la benedicció de cavalls, rucs i altres bèsties, davant l’església, tot esperant l’esmorzar del carreter, acostumat al treball dur al Priorat. Després el temps recula, el paisatge urbà canvia, la gent de Falset s’engalana amb les vestimentes tradicionals per aquesta festa.

Els homes es posen les barretines vermelles o morades, els llacets al coll, les armilles negres, les faixes vermelles, els pantalons de pana, les espardenyes de vetes i la peça més característica, la camisa blanca. Les dones van vestides amb les mitenes, els mantons i els vestits tradicionals catalans.

L’origen d’aquesta tradició es remunta segons la llegenda a la Guerra de Successió (principis del segle XVIII) o be durant la Guerra del Francès (principis del segle XIX). Els carros que participen a la festa són carros de pagès, els uns amb vela, els altres sense, guarnits amb branca de pi i guirnaldes i flors de paper, que són tibats per bèsties amb els guarniments ben lluents, ja siguin cavalls o rucs, com correspon al dia del Sant Patró.

El transitar dels carros, animals i persones porta des del Celler Cooperatiu a l’església per celebrar l’Ofici Solemne. Durant l’ofici es balla a l’interior de l’església la Jota de Falset i es beneeixen els panets que es venen a la sortida.

La marxa es reprèn direcció a l’ermita de Sant Gregori on els joves de Falset pugen la imatge de Sant Antoni a coll. En aquesta ermita el Sant aguardarà fins l’arribada de l’encamisada de l’any vinent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa