La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), en la mateixa línia que l’’organització estatal Cooperatives Agro-Alimentàries, entén l’austeritat dels pressupostos 2014-2020 en el marc d’una crisi econòmica, però lamenta que la Política Agrària Comuna (PAC) “hagi pagat gairebé en exclusiva les retallades. La UE necessita -avui més que mai- una PAC forta, que permeti atendre el creixement de la demanda mundial d’aliments dinamitzant l’activitat productiva europea i evitant la vulnerabilitat que comportaria una excessiva dependència dels mercats internacionals de matèries primeres agràries”.

La Comissió Europea ha presentat la seva proposta pressupostària amb una reducció total del pressupost a l’1% del PIB de la UE, enfront del 1,05% actual en crèdits de compromisos. Quant a la PAC, el seu pes segueix disminuint en el pressupost, i passa d’un 40 a un 36%, en detreure de les partides agrícoles mesures com un fons especial per a la crisi del sector agrícola i un altre de compensació per la globalització dels mercats.

Per a les cooperatives, “la Comissió, el Consell i el Parlament europeus han de tenir en compte que, a més d’un pressupost, és precís articular instruments que permetin assolir els objectius de competitivitat, sostenibilitat mediambiental i cohesió social de les zones rurals”.

En els últims anys, recorda la federació, la renda dels agricultors “s’ha reduït de manera considerable a molts sectors. En conseqüència, per defensar la renda de la producció en un context comercial cada vegada més globalitzat i competitiu són necessàries reformes estructurals, que permetin millorar la posició dels productors en la cadena de valor a través d’instruments que incentivin la concentració de l’oferta, i comptar amb instruments de gestió de mercats per pal·liar els efectes de la volatilitat dels preus”.

Les cooperatives reclamen al Consell i el Parlament europeus que iniciïn una discussió sobre els reptes de la UE, i el paper que, en els pròxims anys, ha de tenir la PAC.


L’edifici modernista és obra de Cèsar Martinell FOTO: AGRÍCOLA FALSET-MARÇÀ

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa