VadeVi
Festa de la Vinalia Rústica aquest cap de setmana a Teià

Aquest cap de setmana se celebra la Festa de la Vinalia Rústica, una festa tradicional de l’època romana que servia per celebrar l’inici de la verema. La cita és al CAT Teià, el Centre d’Acollida Turística dedicat a la Romanització i a la viticultura inaugurat fa aproximadament un any a Teià .

Els romans celebraven dues Vinalia cada any, la primera la Vinalia urbana, el 23 d’abril. La segona, la Vinalia rústica el 19 d’agost. La festa s’iniciava amb un gest del Flamen Dialis, un dels càrrecs més importants de l’Imperi Romà, el sacerdot de Júpiter, el principal déu del panteó. Flamen Dialis expremia un grapat de raïm entre les seves mans davant de l’altar, pregava pel raïm a Júpiter i Venus i començava la verema.

Aquest dissabte, el Flamen Dialis del CAT Teià inaugurarà la festa a partir de dos quarts d’onze, i el centre acollirà tallers i visites gratuïtes per a tots els públics, prèvia inscripció. El mateix matí de dissabte hi haurà un taller per preparar el Caroenvm, una beguda feta a base de vi. Als romans no els agradava veure el vi sol, cosa que consideraven un costum bàrbar. Per això acostumaven a barrejar-lo amb altres substàncies com aigua, mel, caroenum o defrutum. El caroenum era el resultat de bullir el most abans de la seva fermentació fins a aconseguir aproximadament un terç del seu volum. A aquest bullit se li afegia la fruita de la tempordada i aromes de diverses herbes i espècies. A més a més, durant els dos dies del cap de setmana, el parc arqueològic Cella Vinaria oferirà visites guiades teatralitzades per conèixer com era un dia de feina en un celler romà fa 2000 anys.

D’altra banda, a partir de les 11 del matí tindrà lloc l’activitat El vi al Maresme: passat i present, que inclou la visita a la Cella Vinaria, la visita al celler modernista Alella Vinícola i una degustació del vi Marfil de la DO Alella. A les 17’30h es farà la conferència Papirs i Vi, a càrrec de Montserrat Tudela, filòloga i directora Revista AURIGA. A les 19h es farà la conferència El vi a l’antic Egipte, a càrrec dé l’historiadora i arqueòloga Núria Roselló i a les 20h es farà la presentació del Porró de la Festa de la Verema 2010 d’Alella.


La vinalia rustica era una festa romana per celebrar l’inici de la verema FOTO: CAT TEIÀ

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa