La Festa del Vi a Gandesa té el seu origen en la proposta d’un dels socis de la Societat Unió Gandesana, que somiava en un acte popular de reconeixement a la pagesia. El 6 de novembre de 1987 es va fer realitat el somni, amb el dinar popular de “la Clotxa” com a activitat destacada.

La bona acollida d’aquesta idea, l’esforç i col·laboració de gandesans i gandesanes, i l’èxit de la primera edició va donar pas a l’establiment de lligams entre la Societat Unió Gandesana, l’Ajuntament de Gandesa i el Celler Cooperatiu Gandesa, i amb els anys a consolidar una comissió Organitzadora de la Festa del Vi, participada per totes tres entitats i amb la col·laboració tècnica del Consell Regulador de la DO Terra Alta. L’esdeveniment també compta amb el suport de diverses entitats públiques i empreses privades, i en especial de molts dels productors dels vins DO “Terra Alta” que anualment participen en la Mostra de Vins del certamen. Avui, la Festa del Vi a Gandesa és un esdeveniment cultural totalment consolidat i l’aparador dels vins a peu de territori més important de la regió.

La Festa comença aquest divendres a les set de la tarda amb la Mostra de vins amb DO Terra Alta, amb 20 cellers. És un dels principals atractius de la iniciativa. La Mostra ofereix un recorregut pels cellers inscrits i els vins protegits per la DO. Els expositors ofereixen la venda directa de producte. Retornant als orígens la Mostra s’ubicarà a la Rambla.

A la Festa del Vi es descobriran els millors Terra Alta. El Consell Regulador organitza cada any el Concurs de vins amb DO amb una doble finalitat: efectuar una diagnosi general de la qualitat i determinar quins són els vins que gaudiran del reconeixement de la corporació com els millors de cadascun dels tipus protegits. En el concurs actua com a jurat el Comitè de Tast de la DO Terra Alta. Aquest any l’encarregat de presentar i conduir l’acte d’entrega dels guardons serà el gandesà Antonio Belart, guanyador del premi Gaudí 2010 a la millor direcció artística, concedit per l’Acadèmia del Cinema Català.

A les 11 començarà la Nit de les Garnatxes blanques, una velada dedicada a la varietat de raïm més emblemàtica i tradicional de la Terra Alta. La I Nit de les Garnatxes blanques ofereix una oportunitat per descobrir la riquesa, la qualitat i la singularitat dels vins i vins de licor varietals que se n’obtenen. Tots els vins i vins de licor estaran maridats amb selectes tapes especialment preparades per l’ocasió i estaran servits pels propis productors de la DO i de la regió convidada d’aquest any: la DO Empordà. Se celebrarà en l’incomparable marc del celler modernista de Gandesa, reconegut popularment com una de les 7 meravelles de Catalunya.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa