El ministeri de Foment contribuirà a la millora del Museu del Suro de Palafrugell amb una aportació de 866.770,48 euros. La partida prové dels fons generats per l’1% cultural de la contractació d’obra pública, i la llei de patrimoni històric de 1985 estableix que s’han de destinar a treballs de conservació o de foment de la creativitat.

La intervenció al Museu del Suro de Palafrugell pretén recuperar Cal Ganxó per a la seva integració al complex del Museu del Suro, actualment ubicat a les naus de l’antiga fàbrica surera de Can Mario. El projecte planteja la rehabilitació de l’immoble per adequar-lo a nous usos administratius del museu i a alguns serveis.

El Museu del Suro es troba situat al centre de la vila de Palafrugell, en un edifici racionalista construït entre 1931 i 1934. Encara que les propietats del suro es coneixen des de l’antiguetat, no és fins al primer terç del segle XVIII que es desenvolupa la manufactura dels taps. A l’entorn del suro es configura un model específic d’indústria que ha deixat una forta empremta, especialment a les comarques de l’Empordà, La Selva i el Gironès.

En el Museu es pot resseguir el procés de transformació, des de la pela de l’alzina surera fins que es comercialitzen els taps. S’hi veuen representats des dels antics artesans -per als quals cada tap era una obra d’art- fins la plena mecanització, amb les màquines per a la fabricació de paper de suro per a les cigarretes i per als discs dels taps corona. A més, es pot contemplar una selecció d’escultures i relleus de suro i una mostra permanent sobre l’impacte dels cors de Clavé en la zona surotapera.

Actualment, i des del 23 d’octubre de 2010, el Museu del Suro té tancades les seves portes al públic. No obstant això, les seves oficines són obertes i el seu personal continua amb la tasca de trasllat al nou museu a Can Mario i d’atenció al públic.L’obertura del nou museu està prevista per l’any 2012.


FÀBRICA DE SURO SANJAUME A SANT FELIU DE GUÍXOLS FOTO: Jordi Gallego Caldas

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa