A mitjans del segle XIX, Francesc Sala arriba a Sant Sadurní procedent de la Segarra i coneix Josepa Tubella, filla d’una familia de boters, amb la que es casa el 1855. Francesc apren els secrets de l’elaboració de les bótes i decideix empendre un nou negoci: comercialitzar vi a doll a Barcelona porta per porta, transportant-lo en les bótes de fabricació pròpia carregades en un carro.

Més endavant decideix elaborar vi propi per poder garantir-se la qualitat i estableix el primer celler al carrer del Raval de Sant Sadurní. El negoci va ser exitós i el 1869 ja exportava vi a Mèxic, Cuba i Uruguai. Tan va ser així que el fill de Francesc i Josepa, Joan Sala va construir un nou celler per a l’elaboració de vi. Així, el 1895 va nèixer el celler Can Sala a Sant Quintí de Mediona, del que més endavant es va fer càrrec el gendre de Joan Sala, Pere Ferrer Bosch, fill de la familia de viticultors propietària de la finca “La Freixeneda”.

Pere Ferrer, el “Freixenet” i la seva dona Dolors Sala van apostar per elaborar vi escumós natural seguint el mètode utilitzat a la Champagne i mentre condicionaven les instal·lacions de Sant Sadurní, del celler de Sant Quintí de Mediona van sortir les primeres ampolles de cava amb la marca Freixenet Casa Sala. Era el naixement d’una marca que a l’actualitat està situada entre els deu grups vinícoles més potents del món.

Ara, Josep Ferrer Sala, fill de Pere Ferrer i Dolors Sala i president d’honor del grup Freixenet, ha decidit homenatjar els seus pares i ha fet restaurar el celler Casa Sala, que va quedar en desús a la fi dels anys seixanta, per tornar a elaborar-hi un cava.

La rehabilitació del celler s’ha fet respectant les característiques que tenia el 1895 i l’elaboració del cava és tan tradicional que fins i tot s’empra la premsa vertical de fusta de l’any 1900, moguda pel vell motor de furgoneta DKW que se li va acoblar els anys cinquanta.

Del nou cava Freixenet Pere Ferrer Bosch Casa Sala se n’elaboren només vint-mil ampolles que reprodueixen les primeres que es van emprar a la Champagne el S. XVIII i amb una etiqueta que és una rèplica de la del primer brut nature català, que Freixenet va elaborar el 1935.


D’esquerra a dreta, els responsables de Freixenet en un moment de la presentació, Pere i Josep Lluís Bonet, cap de comunicació i president respectivament i Josep Mª Ferrer, director comercial FOTO: DAVID FERRAN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa