Josep M. Gotarda a l’Ideal Cocktail Bar del carrer Aribau. Foto: pàgina de Facebook ">
Josep Maria Gotarda és l’actual propietari de l’emblemàtic Ideal Cocktail Bar del carrer Aribau de Barcelona. Pràcticament, ens explica que ha nascut entre cocteleres. El 1931 el seu avi va comprar aquest bar, i els anys ’50, el seu pare el va transformar en una cocteleria que és la que encara gestiona el mateix Josep Maria.
Compagina la feina de gerent del negoci familiar amb la docència. És professor de l’escola d’hostaleria ESHOB i, a més, és el president del Club del Bàrman de Catalunya. Gotarda ens diu que “simplement em dedico a fer còctels des de fa més de 30 anys”, i nosaltres sabem que el que ens ensenya i ens ofereix és més que una beguda, ens encerta els gustos i ens fa les delícies al paladar. La cultura de combinar begudes és un art i s’aprèn. Per això, els Premis Vinari dels vermuts catalans van signar un acord de col·laboració, per comptar amb l’experiència del col·lectiu dels bàrmans, que coneixen sobretot el producte des de la seva òptica, el respecten i saben treure-li el millor per a cada moment.
-És un honor comptar amb el vostre col·lectiu en aquesta primera edició dels Premis Vinari dels Vermuts. A més, tu t’afegeixes en el jurat de tast de la final del dia 24 d’abril. Què t’interessa dels vermuts?
Des de fa molts anys sóc un gran apassionat del món del vermut. A l’Ideal sempre hem tingut una gran selecció de vermuts d’arreu del món i crec que ara tindrem l’oportunitat de tastar i posar en valor els productes de casa nostra. Per la nostra tasca com a bàrmans que som i prescriptors d’aquests productes, crec que hem d’estar presents en un esdeveniment d’aquesta importància.
-Quins records et porta?
El vermut em porta a la meva adolescència, quan visitava a la meva germana gran que vivia al poble de Bot. Quan anava a visitar-la al cap de setmana sempre fèiem el vermut a Gandesa. Jo devia tenir 15 o 16 anys, però recordo aquell vermut amb gran tendresa.
-Quin paper juga el vermut a la cocteleria?
Dintre del món de la cocteleria hi ha una categoria que són els vermuts d’aperitiu, aquells que són adients per abans de dinar o sopar, els que ens preparen per a un bon àpat. Històricament, també el vermut ha estat present en certs tipus de còctel que no s’entendrien sense la seva presència.
-Creus que el vermut està de moda?
Efectivament, està de moda recuperar aquelles tradicions culinàries i gastronòmiques que havíem deixat una mica oblidades. Nosaltres com a bàrmans reivindiquem en el món de la cocteleria el “Slow Drink”, que vol dir: beure poc, bo, amb discurs i història, i sobretot, a poc a poc. El vermut encaixa perfectament dins d’aquests paràmetres.
-Com et prepares un bon vermut?
Nosaltres els bàrmans diem que hi ha un còctel o una beguda per a cada moment del dia i per a cada persona. En aquest moment a mi, em vindria de gust un vermut que se li noti el pas per bóta, que no fos excessivament dolç, més aviat m’agrada l’amargor característica. Me’l serviria amb gel, “un gel de qualitat”, pell de llimona, mitja rodanxa de taronja, sense olives i una miqueta de soda.
Hem de vigilar amb el sifó, perquè moltes vegades ha perdut el carboni i no aporta res de bo. Per això moltes vegades prefereixo demanar-lo amb soda, però tot s’ha de dir que a on es posi un bon sifó amb gas…