Guia Peñín apuja espectacularment els punts a les DO Penedès i Priorat

Castell de Peralada i Albet i Noya amb 12 i 11 vins amb 90 o més punts respectivament, entre els 11 cellers més ben valorats de tot l'Estat espanyol

El director i el fundador de la Guia Peñín, Carlos González i José Peñín en un acte recent. Foto: VADEVI.cat

Els vins de la DO Penedès i de la DOQ Priorat han tingut un augment espectacular de la qualitat, segons la Guia Peñin 2013, que acaba de sortir al mercat, fet que es reflecteix en l’increment del nombre de vins que han obtingut 90 o més punts sobre 100.

En l’edició anterior, cadascuna d’aquestes dues denominacions tenia 99 vins en aquest altíssim rang de puntuació, mentre que en l’edició del 2013 hi ha 144 vins DOQ Priorat i 112 vins del Penedès que entren en aquest ranquing .

D’entre els cellers més valorats de tota la Guia, cal destacar Castell de Peralada (DO Empordà) que situa 12 vins amb 90 o més punts i Albet i Noya (DO Penedès) que

en situa 11. Tots dos passen així a formar part dels onze cellers més ben valorats de tot l’Estat espanyol, que tenen més de 10 vins dins aquest alt nivell de puntuació.

També es constata la democratització d’aquesta qualitat en augmentar ostensiblement el nombre de cellers que han tingut accés amb algun vi als 90 o més punts i que en aquesta edició són 43 cellers de Penedès (increment del 23%) i 64 de Priorat (increment del 28%).

Aquestes dues valoracions confirmen l’excel·lent treball de vinya i l’esforç que venen fent tant els viticultors, com els cellers d’aquestes dues denominacions d’origen en els darrers anys, així com l’encert de les mesures adoptades pels seus respectius consells reguladors encaminades a garantir vins de la més alta qualitat.

A la mateixa guia també es puntua amb estrelles els vins que ofereixen una millor relació qualitat/preu, valorant-se amb 5 estrelles els millors en aquest apartat. Amb aquesta puntuació, els vins del Penedès destaquen sobra la resta per un ampli marge, amb 90 vins (37% més que l’any anterior ) i que els situa en les millors condicions per accedir al mercat, que a hores d’ara és especialment sensible a aquest factor. Aquest aspecte és més meritori si es té en compte que en aquesta darrera collita, el raïm del Penedès s’ha pagat més car, un 13% el blanc i un 50% el negre.

A molta distancia, el segueixen en la relació qualitat preu, la Terra Alta amb 41 vins i l’Empordà amb 35 vins, quedant a la cua d’aquesta llista, Priorat amb tant sols 7 vins i Alella amb 1.

Nou comentari