VadeVi
Guillermo Cruz, del Mugaritz, Millor Sommelier d’Espanya en Cava
  • CA

Guillermo Cruz, amb el director de l’Incavi, Jordi Bort (esquerra) i el president del Consell Regulador del Cava, Pere Bonet

Guillermo Cruz, el sommelier del restaurant Mugaritz, d’Errenteria, ha guanyat el concurs al millor sommelier de cava d’Espanya a la final del concurs que organitza el Consell Regulador del Cava.

Cruz, que ja es va proclamar fa uns mesos millor Sommelier d’Espanya 2014, s’ha imposat davant 19 finalistes més de tot l’. Diego Muñoz, del restaurant La Lobita (Sòria), ha quedat en segona posició i Juan Francisco Carmona, del restaurant Pura Cepa (Múrcia), en tercera. Després de rebre el premi, Cruz ha destacat la dificultat de fer un maridatge sol amb cava, i ha assegurat que aquest producte “té molts perfils i és perfectament complex”.

Josep Roca (El Celler de Can Roca), que ha exercit com a membre del jurat professional, ha felicitat a l’organització per l’originalitat de la final i ha destacat les qualitats clau d’un bon sommelier, com l’emotivitat, la gestió de la vanitat per saber que el millor maridatge no sempre és el més idoni o la creativitat. “Tenim la fortuna d’haver vingut al món a festejar”, ha assegurat.

La final s’ha disputat durant un sopar de gala a l’Hotel Barceló Sants (Barcelona) amb més de 240 convidats, entre els quals persones destacades del món del cava i periodistes especialitzats de tot el país. El menú ha inclòs un aperitiu i cinc plats, com ceviche de llom de vedella amb salsa de ponzu, vieira amb tòfona melanosporum i ravioli de botifarra i costelles de be amb salsa de pebre. Tot, acompanyat d’un grup de jazz en directe.

Concurs Millor Sommelier de Cava

El Concurs Millor Sommelier d’Espanya en Cava és un certamen bianual que disputa la seva primera edició. Amb un format nou, la final ha estat una demostració d’aptituds en viu i en temps real on els 20 finalistes han conegut el menú sorpresa a l’inici de la nit i han hagut de preparar un maridatge i servir a una de les taules, triada per sorteig. Tenien a la seva disposició 42 Caves procedents de 22 empreses que havien pogut tastar el mateix matí del concurs.

El jurat ha estat integrat per tres grups: els comensals convidats per les empreses elaboradores; un jurat professional situat en cada taula (persona relacionada amb el sector com sommeliers, periodistes o tastadors) i un jurat d’honor per donar fe del recompte de vots i proclamar els guanyadors. Aquest últim ha estat composat per Josep Roca (El Celler de Ca Roca), Francisco González (C.R.Cava) i els periodistes Ramon Francàs (La Vanguardia) i Rosa Rivas (El País) i Custodio Zamarra (Rest. Zalacaín).

Els 20 finalistes havien estat triats en les semifinals regionals que s’han anat disputant al llarg dels dos últims anys a 12 ciutats de l’Estat. Més de 450 aspirants van haver de realitzar dues proves: una escrita sobre el món del cava i un tast a cegues de diversos tipus d’aquest vi escumos. De jurat van exercir tècnics del Consell Regulador del Cava, presidents de les Associacions de l’UAES (Unió d’Associacions Espanyoles de Sommeliers) i de l’Associació Nacional de Maîtres, així com d’altres professionals. El guanyador de cada semifinal va rebre una beca d’estudis en metàl·lic de 2.000 euros i el segon classificat de 1.000 euros.

El Consell Regulador del Cava és un organisme descentralitzat del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient. L’integren viticultors, elaboradors i representants de les Comunitats Autònomes de la Regió del Cava i del Ministeri.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa