VadeVi
Ha mort Pascal Ribereau-Gayon, un mite de l’enologia moderna

Pascal Ribereau-Gayon ha mort. La seva desaparició ha passat força desapercebuda potser perquè la seva tasca estava molt restringida al món del vi. Però era un gran científic i cal considerar-lo el pare de l’enologia moderna. El seu funeral es va fer a l’església de Notre Dame. Deixa dona, quatre fills i 12 néts. A 10 Sentits han estat dels primers a fer-se ressò d’aquesta pèrdua.

Aquesta figura emblemàtica de l’enologia i de la Universitat de Bordeus-Segalen, membre honorari de l’Institut de France y de l’Acadèmia d’Agricultura de França, acabava de tancar l’obra L’histoire de l’oenologie à Bordeaux: de Louis Pasteur à nos jours (Colecció: Pratiques Vitivinicoles, Dunod), de propera aparició.

Pascal-Ribereau-Gayon va néixer en una família d’enòlegs. El seu besavi Ulisses Gayon havia treballar amb Louis Pasteur -el que “sense ser enòleg va fundar l’enologia”, segons Emile Peynau- i es va instal·lar a Bordeus on va posar a punt el famós “caldo bordelès” a base se sulfat de coure, contra els bacteris. Se’l pot considerar el primer en dominar la tècnica de la fermentació alcohòlica.

El seu pare, Jean Ribereau-Gayon, junt amb Emile Peynaud, van crear l’Institut d’Enologia de Bordeus el 1949, on es van fer treballs de recerca enològica. El que va marcar un impàs cap a l’enologia moderna, el descobriment del procés de la fermentació malolàctica, tècnica que va revolucionar els vins de Bordeus. En Pascal també va portar a terme multitud de treballs de recerca, els més significatius en l’àmbit de l’estudi dels polifenols i els antocians dels raïms, i les tècniques d’anàlisi i diferenciació de Vitis híbrides de les que no ho són.

Condecorat en nombroses ocasions per les autoritats franceses i per les més prestigioses escoles d’enologia i universitats de tot el món, també és autor de nombroses publicacions, la més coneguda el seu Tractat d’Enologia. Als seus 80 anys encara assessorava a cellers tan prestigiosos com Domaine de Chevalier i Château Smith Haut Lafitte, podem llegir a 10 Sentits.


Pascal Ribereau-Gayon FOTO: Thierry David

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa