VadeVi
Hugas de Batlle, amb el millor de l’Empordà i el Priorat
  • CA

Un dels projectes vitivinícoles més interessants i ambiciosos del últims temps a Catalunya és el projecte de la família Hugas a Colera, que van presentar l’enòleg del celler, l’exdirector general de l’Incavi Oriol Guevara, i el responsable del celler, Esteve Hugas al Museu del Juguet de Figueres dintre els actes de la Mostra de Vi de l’Empordà.

La família Hugas porta més de deu anys preparant unes vinyes úniques, enfilades en costers de fortes pendents que han estat treballant amb grans moviments de terres, grans inversions en la vinya i moltes hores de maquinària especialitzada que han portat del Priorat.

La vista àrea de les vinyes des del Puig d’Esquers és realment espectacular, amb les vinyes en primer terme i Colera, Garbet i la Badia de Roses estenent-se majestuosament al llarg de la costa. És sens dubte una de les millors vistes panoràmiques del país, amb 360 graus de visió, amb la immensitat del mar Mediterrani i a un pas de la frontera amb França.

Els seus vins han estat uns dels més esperats dels últims anys de l’Empordà.

El Coma Fredosa 2009 té un cupatge de vocació internacional, cabernet sauvignon amb garnatxa negra, molt expressiu de fruita, maduixa i confitura de cireres, especialment golós i amb notes finals més especiades i minerals, molt pròpies del terrer, que és terriblement sec i pissarrós en aquestes terrasses exposades al sol. Possiblement és un vi que millorarà molt en ampolla els propers anys.

El Falguera 2009 és un samsó (carinyena) amb garnatxa negra, de producció limitada a només 1.310 ampolles. És un vi molt més domesticat, elegant i molt fàcil de beure, amb expressions de fruita que recorden cireres i baies negres, i un potencial d’envelliment en ampolla que s’estima en deu anys o més.

Hugas de Batlle és un dels projectes als qual caldrà fer seguiment en els propers anys, perquè reuneix tots els ingredients per posicionar-se entre els grans vins de qualitat del país. De moment, les vinyes són excepcionals, i això que només estan cultivant 18 de les 100 hectàrees disponibles. I fins l’any vinent no tindran acabat el celler, però veient la finca on s’iniciaran les obres podem dir que serà el celler més a prop del mar del país, i a més molt visible des de la transitada carretera de Portbou.

Aquestes vinyes, per la seva ubicació i espectacularitat, poden ser un gran reclam per l’enoturisme i poden ajudar a recuperar el paisatge vitivinícola de l’Empordà, molt més cuidat a l’altra banda de la frontera, entre Banyuls i Cotlliure, on domina el paisatge de les vinyes i les continues senyalitzacions de la ruta francesa dels vins.

Per fomentar l’enoturisme a Catalunya necessitem projectes com aquest, perquè a més de la qualitat dels vins, de l’arquitectura, de les visites organitzades i dels tastos, necessitem posar en valor sobretot els nostres paisatges del vi. Els quatre primers factors són abundants a molts llocs del món, però paisatges del vi en queden molt pocs, i nosaltres en tenim alguns de realment espectaculars.


LES VINYES DE HUGAS DE BATLLE SÓN UN PAISATGE PRIVILEGIAT FOTO: HUGAS DE BATLLE

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa