Un maneig eficient del reg en vinya permet estalviar aigua i alhora millorar determinats paràmetres de qualitat del most, sense que les produccions es ressentin. No obstant, no totes les varietats presenten les mateixes necessitats hídriques ni la mateixa resposta a diferents nivells de sequera. Per aquest motiu, és important conèixer l’estat hídric del cultiu i adoptar les estratègies de reg òptimes per a cada varietat.
Aquesta jornada pretén donar a conèixer al sector vitivinícola la resposta qualitativa de la vinya a diferents estratègies de reg i mostrar diferents metodologies per a la detecció de l’estat hídric, les quals ens permetran gestionar més eficientment el reg.
PROGRAMA
8.30 h Entrega de la documentació
9.00 h Inauguració de la Jornada.
Representant del DAAM.
9.15 h Benvinguda i presentació de la Jornada
Sr. Joan Esteve. Director tècnic de Viticultura de Raimat.
9.30 h El per què de la investigació del reg en la vinya
Dr. Joan Girona. Director del programa Ús Eficient de l’Aigua de l’IRTA.
10.00 h Sensibilitat estacional de la producció i qualitat del vi al dèficit hídric en diferents varietats de vinya.
Dr. Boris Basile. Professor – Investigador de la Universitat de Nàpols (Itàlia).
10.45 h Pausa
11.15 h Bases fisiològiques pel reg deficitari en la vinya
Dr. Jordi Marsal. Investigador del programa Ús Eficient de l’Aigua de l’IRTA.
12.00 h Maneig agronòmic del reg en vinya. Integració amb altres pràctiques del cultiu.
Dr. Diego Intrigliolo. Investigador del Departament d’Agricultura Sostenible de l’IVIA (València).
12.45 h Perspectiva del viticultor per establir un reg deficitari
Dr. Michael Sipiora. Viticultor de Huneeus Vintners, Quintesa, Napa Valley (California).
13.45 h Dinar
15.15 h Ús de la teledetecció com a eina per a la programació del reg en vinya.
Sr. Joaquim Bellvert. Investigador del programa Ús Eficient de l’Aigua de l’IRTA.
16.00 h Desenvolupament de diferents estratègies de reg en ‘Garnatxa blanca’ i anàlisis química i sensorial dels vins elaborats.
Dra. Cristina López. Responsable d’Anàlisis Sensorial de VITEC.
16.45 h Avaluació sensorial de vins sota diferents estratègies de reg.
Sr. Enric Bartra. Investigador INCAVI.
17.30 h Fi de la Jornada
INSCRIPCIONS: La jornada és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament trucant al Tel. 973 032 850 (ext. 1519) o a través del correu electrònic ([email protected]). Persona de contacte: Sra. Dolors Rius. Hi ha la possibilitat de quedar-se a dinar prèvia confirmació. Preu del càtering: 20 euros / persona. El pagament es farà efectiu en el moment d’entrega de la documentació de la jornada.