VadeVi
Incavi i DO Montsant estudien les varietats minoritàries per evitar que desapareguin

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) i la denominació d’origen (DO) Montsant analitzen les varietats minoritàries i han reprès el projecte de zonificació, que pretén establir un vincle entre el vi i el territori, refermar-ne la seva identitat i explotar-ne el potencial vitícola.

La voluntat d’autoconeixement de la DO s’ha fet explícita a les xerrades “Les varietats minoritàries a la DO Montsant” i “La Zonificació a la DO Montsant. Recerca de la validació del model”. Les ponències s’han desenvolupat aquest dimarts a VITEC, a càrrec dels tècnics de l’Incavi Lluís Giralt i Claustre Grau. Aquestes xerrades són el resultat de la col·laboració entre les dues institucions. L’interès de les dues ponències raïa en què fan recerca en allò que fa singular els vins de Montsant,les varietats autòctones, minoritàries o no, i com influeixen els diferents sòls en les qualitats del vi.

La DO Montsant, per mitjà de la seva tècnica ADV, dóna suport a l’Incavi en un estudi que pretén localitzar i identificar varietats de raïm autòctones i minoritàries. L’objectiu de l’institut és evitar que aquestes varietats desapareguin, a causa del que es coneix com a “erosió genètica” i que es produeix per factors naturals, com la introducció de la fil·loxera, o socioeconòmics, com l’estandardització de varietats en el mercat, les polítiques que afavoreixen la destrucció de vinyes velles o els canvis en les preferències dels consumidors.

En els treballs de camp realitzats a la DO Montsant s’han obtingut 37 mostres entrades amb diferents denominacions (tripó de gat, brunet, picapoll negre, picapoll blanc, planta, punxó fort, salzenc, trepat blanc, queixal de llop, cartoixà, albana…), que seran sotmeses a anàlisis moleculars i descripcions ampeleogràfiques que en permetin la identificació definitiva. En tot aquest procés, cal tenir en compte, però, que la sinonímia (la mateixa varietat coneguda amb noms diferents) i la homonímia (varietats diferents que es coneixen amb el mateix nom) dificulten la caracterització de les varietats, uns dubtes que les anàlisis s’encarregaran d’esvair.

Actualment, ja s’estan descrivint ampeleogràficament a tot Catalunya 35 varietats, entre les quals, brunet, picapoll negre, planta, punxó fort, salzenc, trepat blanc i picapoll blanc han estat localitzades dins l’àmbit geogràfic de la DO Montsant. A banda de la identificació, l’estudi contempla la vinificació i conservació de les varietats considerades més importants, ja sigui perquè són aptes per a l’elaboració de vi o perquè tenen interès històric.

De fet, l’Incavi disposa d’una plantació experimental en la que hi són presents totes aquestes varietats minoritàries. La finalitat és disposar d’una riquesa genètica, ecològica i agronòmica que permeti fer front a diverses malalties, millorar l’adaptació a condicions edafoclimàtiques o facilitar l’adaptació davant futurs canvis en el mercat.

Zonificació

La DO Montsant ha reprès la proposta de zonificació vinícola del seu territori. De fet, es tracta de la segona part d’un estudi realitzat durant el 2008, que consistirà en validar les hipòtesis plantejades en aquell primer document. Aquesta validació es durà a terme per mitjà de la caracterització agronòmica i enològica, que comprovarà que la segmentació del territori de la DO en 9 zones homogènies és correcta.

L’objectiu final d’aquest estudi, fruit de la col·laboració de la DO Montsant amb l’INCAVI, és poder establir un vincle entre el vi i el territori, refermar-ne la seva identitat i explotar-ne el potencial vitícola.


Vinyes de la DO Montsant FOTO: DO Montsant

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa