El gener del 2009 l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès va impulsar la creació d’una agrupació d’empreses innovadores en el sector vitivinícola per potenciar el desenvolupament de projectes d’innovació i recerca en xarxa. És el clúster vitivinícola AEI Innoví, format pel mateix Ajuntament vilafranquí, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), elaboradors com Codorniu, Miguel Torres i Albet i Noya, el Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i empreses d’enginyeria agrícola, entre d’altres.

Des d’aleshores s’han anat definint els diferents projectes de recerca. Un any després, el grup de treball format per Albet i Noya, Miguel Torres, el VITEC i l’Incavi han iniciat una investigació de lluita ecològica que es desenvoluparà durant set anys en dos fronts diferents. Per una banda, Torres liderarà la investigació en productes que estimulen les autodefenses naturals dels ceps de cara a resistir millor els atacs dels diferents fongs i fer innecessaris els tractaments químics agressius.

Per altra banda, el celler Albet i Noya, pioner a l’Estat en l’elaboració de vi procedent de l’agricultura ecològica, se centrarà en l’estudi i la selecció de noves varietats de raïm híbrides resistents a les plagues, que alliberarien el medi ambient de tractaments químics per a la vinya i estalviarien les emissions de CO2 de la maquinària agrícola necessària per dur a terme aquests tractaments.

Concretament, es tracta de varietats procedents d’encreuaments realitzats en laboratori pel mètode de reproducció sexual natural, ben diferents de les obtingudes per modificació genètica. És una línia d’investigació que es va iniciar a principis del segle XX, quan va arribar la plaga de la fil·loxera, i que es va abandonar a l’Europa occidental per la pressió que van exercir els lobbies de la indústria agroquímica.

En canvi, aquesta investigació va seguir endavant a l’Europa de l’Est, on no existien les pressions del mercat, i a Amèrica, on la viticultura tenia menys pes econòmic. Albet i Noya seleccionarà i assajarà les varietats de més qualitat i maduració tardana, les que millor s’adapten a la Mediterrània i al canvi climàtic.


Recollida de sarments de la vinya experimental d’Albet i Noya per empeltar nous ceps FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa