Ja és a punt la Guia de Vins de Catalunya 2012

Es presenta el proper 28 de novembre al Camp Nou en un acte on hi haurà 51 cellers i es podran tastar els 102 vins més ben puntuats

Enguany l’equip de tast de la Guis de Vins de Catalunya ha rebut per tastar 1617 vins de tot el Principat, que inclouen Vins de taula i Vins de Pagès, dels quals alguns es venen i d’altres no. Segons explica Jordi Alcover, director de la Guia: “Cada any hi ha més gent que es fa el seu propi vi que s’anima a que li tastem el producte, així que els treiem tots, a no ser que tinguin defectes que els desqualifiqui”. És per això que el ventall de puntuacions és molt ampli i va de poc més de 5 punts fins els gairebé 10, que és el màxim.

El tast, com sempre, és rigorosament a cegues, tot i que un cop tastat també es valoren aspectes com la tipicitat de la varietat o varietats emprades, la presentació, la qualitat del tap o la informació que s’ofereix a l’etiquetatge, aspectes que poden variar lleugerament, alguna dècima, la puntuació final.

A més dels vins del Principat, enguany hi haurà, a més, 106 vins de la Catalunya Nord, amb representació de totes les DO del Rosselló (l’any passat hi faltava Banyuls), 29 vins de l’Alguer i 73 cerveses catalanes, la majoria de les quals, artesanes.

La presentació es farà el proper 28 de novembre en un acte obert a professionals i limitat en aforament a 400 persones. Se celebrarà en un espai emblemàtic, el Camp Nou, al saló Roma amb tres llotges obertes directament a l’estadi per qui es vulgui relaxar una mica a l’aire lliure, o bé fer un cigarret ara que encara es podrà. Les entrades tindran un preu de 16 euros a Atrapalo.com, disponibles a partir de dimecres 16 de novembre (o 20 euros, si n’hi ha de disponibles, el mateix dia de la presentació) i això dóna dret a tastar i conèixer tants vins com es vulgui.

Com en les dues edicions precedents, l’equip format per Alcover, Silvia Naranjo, que a més de tastar, ho coordina, i els tastadors Jordi Abellan i Cristina Martínez extrauen conclusions, que expliquen en l’apartat “L’ull de l’ocell”.

Són conclusions sinceres, i sovint, poc agradables per als qui només volen sentir llagoteries. Segons Alcover, a grans trets enguany els vins tastats apunten a un gir molt accentuat cap a l’us de varietats autòctones, tendència que creix cada any una mica més. “Hi ha molts problemes encara, però l’evolució és molt positiva”, apunta Alcover.

Altres novetats de l’edició d’enguany són que s’oferiran les puntuacions mitjanes de cada celler a cada DO a les que elabori vins, i que aquesta dada recollirà també la mitjana de l’edició de l’any passat per anar tenint perspectiva de l’evolució de cada elaborador.

També s’oferirà la nota mitjana dels vins de cada Denominació d’Origen, en aquest cas, agrupats per tipus de vi. Pel que fa a la clasificació dels caves, enguany s’ha ampliat a 7 categories per diferenciar els brut i brut nature que han passat per bóta dels que no.

Tot plegat, 512 planes que com suggereix el color de la portada, valen el seu pes en or.

Relació Cellers participants Top ViCavaCAT 2012.

10 Sentits. Vi Sense DO. 2 vins.
Abadal. Pla de Bages. 1 vi.
Acústic Celler. Montsant. 3 vins.
Agrícola Falset Marçà. Montsant. 1 vi.
Agrícola Ulldemolins Sant Jaume. Montsant. 1 vi.
Agustí Torelló Mata. Cava. 4 vins.
Bodega Puig Priorat. Priorat. 2 vins.
Bodegas Puiggros. Catalunya. 2 vins.
Bouquet d’Alella. Alella. 1 vi.
Can Ràfols dels Caus. Penedès. 1 vi.
Castellroig. Cava. 1 vi.
Cava Berdié. Cava. 1 vi.
Cava Oriol Rossell. Cava. 1 vi.
Celler Aixalà-Alcaït. Priorat. 1 vi.
Celler Bàrbara Forés. Terra Alta. 2 vins.
Celler Burgos Porta. Priorat. 2 vins.
Celler Carles Andreu. Cava i Conca de Barberà. 2 vins.
Celler Cooperatiu de Gandesa. Terra Alta. 4 vins.
Celler El Masroig. Montsant. 2 vins.
Celler Martí Fabra. Empordà. 5 vins.
Celler Pascona. Catalunya. 1 vi.
Edetària. Terra Alta. 3 vins.
Espelt Viticultors. Empordà. 1 vi.
Ficària Vins. Montsant. 1 vi.
Freixenet. Cava. 2 vins.
Gramona. Cava. 3 vins.
Heretat Mestres. Cava. 4 vins.
Heretat Mont-Rubí. Penedès i Vi sense DO. 2 vins.
Josep Guilera Riambau – Coma Romà. Penedès. 1 vi.
Juvé y Camps. Cava. 1 vi.
L’Olivera. Costers del Segre. 2 vins.
Mas Bertran Vitcultors. Cava. 1 vi.
Mas de’n Gil. Priorat. 1 vi.
Mas La Mola. Priorat. 1 vi.
Mas Llunes, Vinyes i Cellers. 1 vi.
Mas Martinet Viticultors. Priorat. 1 vi.
Mas Rodó. Penedès. 1 vi.
Mayol viticultors. Priorat. 3 vins.
Orto Vins. Montsant. 6 vins.
Pardas. Penedès. 2 vins.
Portal del Montsant. Montsant. 1 vi.
Portal del Priorat. Priorat. 1 vi.
Recaredo. Cava i Penedès. 4 vins.
Segura Viudas. Cava. 1 vi.
Torelló. Cava i Penedès. 4 vins.
Venus La Universal. Montsant. 2 vins.
Vinhas Vièlhas de Felluns. Vi Sense DO, Catalunya Nord. 2 vins.
Vinícola del Priorat. Priorat. 2 vins.
Vinyes del Tiet Pere. Vi Sense DO. 1 vi.
Vinyes de’n Gabriel. Montsant. 3 vins.
Vinyes Domènech. Montsant. 4 vins.


ENGUANY LA GUIA OFEREIX EL TAST DE 1800 VINS I 73 CERVESES FOTO: GUIA DE VINS DE CATALUNYA

Nou comentari