VadeVi
Ja hi ha guanyadors al Concurs de Vins amb DO Terra Alta 2011
  • CA

Amb el Clot d’Encís blanc 2010, guanyador en la categoria de Blancs de collita, i el Llàgrimes de Tardor Mistela Negra 2009 en la categoria de Vins de Licor, la Cooperativa Sant Josep de Bot ha estat un dels dos cellers que ha aconseguit dos premis.

L’altre celler amb dos guardons ha estat Josep Vicens de Gandesa, amb els vins guanyadors Vinyes del Grau 2010 en la categoria de vi blanc Terra Alta Garnatxa Blanca de collita, i el Vinyes del Grau Syrah Criança 2009 en la categoria de negre roure/criança.

Amb un vi premiat hi ha el celler gandesà Coma d’en Bonet que ha guanyat en la categoria de vi negre de collita amb el Prohom 2010; el celler Piñol de Batea amb l’Avi Arrufí Fermentat en Bóta 2009 en la categoria de Gran Blanc Terra Alta; i el celler Xavier Clúa de Vilalba dels Arcs amb el Mil·lenium Criança 2006 com a Gran Negre Terra Alta.

A més a més, hi ha tres cellers que han obtingut una Distinció Especial del Jurat, que han estat el celler de Batea amb el Primicia Chardonnay 2010; el també bateà Celler Tern amb el negre de collita Tern 2010; i el Celler Cooperatiu de Gandesa amb el Puresa 2007 en la categoria de Gran Negre Terra Alta.

El Concurs de Vins amb DO “Terra Alta” vol reconèixer anualment l’esforç i l’esperit de superació dels cellers inscrits, alhora que és un esdeveniment que serveix al Comitè de Tast del Consell Regulador per avaluar la qualitat dels vins protegits que ja es troben a l’abast del mercat i per tant, del consumidor.

La participació en el concurs està oberta a tots els cellers inscrits i els tastos d’avaluació es realitzen durant els mesos de setembre i octubre de cada any. Els resultats es fan públics en el marc de la Festa del Vi a Gandesa.

De l’edició d’aquest el jurat ha destacat els següents punts:

– L’entrada en escena dels vins blancs “Terra Alta Garnatxa blanca” , amb una categoria dedicada als seus vins de collita, i protagonistes en dues categories: la que du el mateix nom, i la de Gran blanc de Terra Alta.

– El manteniment de les xifres de participació de cellers i vins respecte l’any passat.

– L’agrupació de tots els tipus de vins de licor en una sola categoria.

– A pesar del domini qualitatiu dels blancs, és molt remarcable el progrés en elaboracions de vins negres, essent cada any més, els que superen els 85 punts sobre 100.

– Han quedat desertes més categories que mai. A més de que cap vi no ha assolit la puntuació mínima exigida en cap d’elles, cal comentar que:

Caldrà considerar l’existència de la categoria blanc bóta i/o roure, repartint la participació en aquesta cap a la categoria de blanc de collita i blanc “Terra Alta Garnatxa blanca” de collita.

Hi ha hagut un estancament en la qualitat i identitat dels rosats i del blanc brisat.

La qualitat del vi escumós es correcta, però l’encaix amb la denominació d’origen té més ombres que llums.

– L’atorgament de 3 distincions especials del jurat, corresponents a les categories: blanc de collita, negre de collita i gran negre de la Terra Alta. La corresponent al blanc de collita vol reconèixer un treball d’elaboració excel·lent. La del negre de collita, també reconeix una gran elaboració, però sobretot vol posar la mirada en el futur. Per últim, la distinció en la categoria del gran negre vol reconèixer l’esforç que suposa l’aposta per les varietats de raïm més tradicionals.


La Cooperativa Sant Josep de Bot i el celler Josep Vicens amb dos premis cadascún, han estat els cellers més destacats FOTO: CONSELL REGULADOR DO TERRA ALTA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa