VadeVi
JARC lamenta la lletra petita de l’ordre de derogació de Viñedos de España

El BOE va publicar el passat 17 de febrer l’ordre per la qual es deroga la normativa que regulava la Indicació Geogràfica Viñedos de España i contra la qual JARC va presentar un contenciós administratiu davant L’Audiència Nacional el gener de 2010. S’al·legava que aquesta indicació perjudicava seriosament els interessos del sector productor, alhora que anava en detriment de la feina feta per les diferents Denominacions d’Origen que permeten identificar les qualitats específiques de cada zona.

“Des de JARC només podem alegrar-nos d’haver assolit finalment l’objectiu que ens proposàvem: la desaparició, tot i que lamentem que hagi fet falta tot un llarg procés administratiu per a arribar al mateix lloc que si el MARM hagués respectat les demandes del sector productor des de bon començament”.

Tot i això, l’ordre de derogació inclou una disposició addicional en la qual s’estableix que els vins comercialitzats i etiquetats abans de l’entrada en vigor d’aquesta normativa es podran comercialitzar les existències fins a esgotar-se i que aquells que disposin d’un document de certificació en vigor es podran comercialitzar sota la indicació Viñedos de España fins al 31 de maig de 2011. “Des de JARC lamentem encara es mantingui viva aquesta campanya ja que això no fa sinó entorpir les relacions entre els productors i els consumidors, ja que aquests darrers poden no comprendre com es continua comercialitzant sota una indicació que està condemnada a desaparèixer”.

JARC vol recalcar que aquesta indicació reconeixia els vins amb dret a la menció tradicional “vi de la terra” i que el 2006 l’ordre que regulava aquesta IG ja va quedar sense efecte perquè des de la Unió Europea es va considerar que “no respectava el criteri de zona específica de producció imprescindible per establir una nova denominació de qualitat”. “La nova ordre publicada el 2009 era pràcticament una còpia de la del 2006, però va ser tramitada d’urgència i sense el vist-i-plau del sector. Per això JARC no va dubtar a portar-ho al contenciós-administratiu”.


La IG desvirtuava el mapa de les 11 DO FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa