VadeVi
Joan Gómez Pallarés i «L’any de les 13 llunes: vins que miren l’aigua i les estrelles»
  • CA

Aquest dilluns 16 de novembre de 2015 és la data que Joan Gómez Pallarés esperava per gaudir d’uns vins seleccionats, especials, dels que coneix bé com s’han cultivat i elaborat, amb pràctiques respectuoses de viticultura, com la biodinàmica que evita l’ús de pesticides i fungicides, i segueixen el ritme dels moviments de la lluna i els astres.

I és que, d’aquest any que té 13 llunes, el 16 de novembre és un dels quatre dies més especials per tastar vins: és dia fruita en el calendari biodinàmic, a més, la lluna passa per la constel·lació de sagitari, un dels dies que s’aconsellen com dels millors per apreciar tota l’esplendor d’un vi i quan es mostren més expressius en aromes i sabors.

Gómez defensa que duu anys tastant vins i observant el calendari biodinàmic, fent experiments i arribant a les conclusions personals de què hi ha dies que més val reservar certs tipus de vins. Existeix una sintonia entre la lluna que marca el caràcter del vi, però també una altra per a degustar-lo. La biodinàmica marca qualsevol activitat biològica, i també la del tast.

Així doncs compartia 4 vins del darrer any que va tenir 13 llunes, la verema de 2012. Dos vins mediterranis i dos més atlàntics. Seleccionats per l’elaborador i les seves bones pràctiques, no per cap altre criteri més. Entre ells, s’ha degustat el vi del jove enòleg Oriol Artigas que està recuperant vinyes policultiu de la regió d’Alella i es plasma amb la Barbassa 2012, cupatge les diverses varietats blanques com la garnatxa, moscatell, pansa blanca, subirat parent, macabeu, malvasia i altres.

La resta de vins servits han estat l’escumós Barranco Oscuro de Manuel Valenzuela, procedent de les vinyes més altes d’Europa i de cultiu ecològic a l’Alpujarra de Granada, el vi de Ribeiro Issué de Bernardo Estévez que aplica pràctiques de permacultura i de disciplines orientals (Fukuoka) a la vinya, i un vi dolç natural de malvasia de Bodegas Matias i Torres de les Canàries, un dels cellers més antics d’aquestes illes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa