VadeVi
Joan Manuel Serrat: “Els catalans som curiosos i no tenim tant sentit proteccionista com en altres llocs”

Què el va portar a intervenir en la creació d’un nou celler?
Una barreja d’il·lusió, de curiositat i d’ignorància.
L’amor pel vi i el desconeixement de la complexitat que hi ha al darrera d’una explotació vitivinícola quan un no vol ser només una figura decorativa en el projecte.

Perquè a la comarca del Priorat?
El projecte de Mas Perinet neix de un grup d’amics que m’hi van convidar a participar. M’agradava la idea de recuperar les velles terrasses. M’hi van dur un dia i l’entorn em va enamorar. Probablement mai se m’hagués ocorregut embrancar-me en una aventura d’aquest tipus si no haguessin coincidit els companys i el territori.

Ha estat problemàtic el fet que el celler Mas Perinet tingui terres i vins de les dues DO de la comarca, Montsant i Priorat?
Ha estat complex i car.

Creu que els haurien hagut de deixar fer els vins en un sol celler?
Quan les condicions de clima i sòl són les mateixes, i estem parlant d’una finca que és una sola unitat de territori, no entenc perquè no es pot vinificar en un únic celler. Crec que s’han de revisar les normatives.

Les diferències que hi ha entre els vins de la DO Priorat i els de la DO Montsant del celler Mas Perinet, és a dir, entre el Perinet i el Gotia, es deuen al ser de dues DO diferents o simplement a les diferències normals entre dos vins amb cupatges i elaboracions diferents?
Es deuen a les característiques pròpies de les varietats que els conformen i els percentatges en que hi participen en el cupatge, naturalment. Com li he dit les condicions de sòl i clima són les mateixes.

Parlant d’aquests vins. N’hi ha un que sigui el seu preferit? El Perinet, el Perinet+, el Gotia o el blanc Clos Maria?
Cadascun té les seves característiques. Tots són prou interessants i recomanables.
[[frase]]
La seva formació d’enginyer tècnic agrícola el fa intervenir en decisions tècniques sobre la viticultura?
Haver estudiat agricultura em serveix per entendre millor les coses i naturalment per dir la meva.
De qualsevol manera, una explotació és la suma de tots els que hi participen i on cadascú te les seves responsabilitats. Si el que em demana és si sóc una figura decorativa en el projecte li diré que no. Ni aquí ni en res en el que participo em conformo a estar de convidat de pedra i menys quan m’hi jugo el que m’ha costat molts anys d’esforç guanyar, però afortunadament el dia a dia de Mas Perinet està en mans de persones capacitades per tirar endavant la bodega.

I en les decisions sobre els cupatges, hi intervé?
És la part que més m’agrada.

Quin creu que és el motiu del baix consum de vins catalans a Catalunya?
Potser que els catalans som curiosos i no tenim un sentit proteccionista tan arrelat com en altres llocs. De qualsevol manera, no estaria de més que entre tots ens esforcéssim en informar al país de les virtuts dels nostres vins mes enllà de les grans qualificacions internacionals que assoleixen.

Varietats foranes o varietats autòctones?
¿Perquè “o”…?
És important que als vins d’un territori, les varietats autòctones hi tinguin un paper preponderant i es conformin fonamentalment amb varietats que li són pròpies. És un fet diferencial molt important.
Cal treballar amb varietats locals sense menysprear les foranes que poden obrir nous camins i ajudar a millorar lo nostre.

La música és cultura. El vi també?
Així ho diu la història dels nostres pobles de la que el vi ha estat quelcom culturalment important.


Joan Manuel Serrat és copropietari del celler Mas Perinet de les DO Montsant i Priorat FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa