Fa uns mesos, un saragossà va ser distingit amb el Premi com a millor candidat per seguir els estudis de Master of Wine que atorga la Worshipful Company of Vintners de Londres. El seu nom, Jorge Orte (Saragossa, 1980). És especialista en comerç internacional de vins i un gran tastador amb ampli coneixement de com funcionen els mercats.
L’entitat britànica selecciona els millors estudiants de cada continent que demostren habilitats i aptituds per aconseguir el màxim títol del sector, el Master of Wine (MW). A l’estat espanyol només posseeix aquest títol Pedro Ballesteros MW i l’escocès Norrel Robertson MW, productor de vins a diverses regions de l’estat amb “el escocés volante”. Tot dos, l’animen perquè segueixi amb aquests estudis i la seva brillant carrera. Orte ha treballat en distribució de vins, i també a Londres amb l’importador Indigo Wine, especialitzat en vins de l’estat espanyol. Ara, centra la seva carrera en el camp de l’exportació des de la seva terra.
– Enhorabona per la teva breu però prometedora trajectòria en el món del vi. Quina és la teva meta després d’obtenir el Premi?
– Gràcies! De moment estic molt centrat en el meu desenvolupament professional com a export manager, però a mig termini l’objectiu és superar les exigents proves del programa Master of Wine, un somni que cada cop és més a tocar. La meva intenció és seguir vinculat en l’àmbit de la comercialització i el marketing, tot i que també m’agrada el món de l’educació i no descarto seguir involucrat en aquest aspecte.
– A més, ets jutge professional dels concursos internacionals com la International Wine Challenge (IWC), els Premis Baco, etc. Els concursos de tast de vins a cegues són una bona oportunitat per…?
– Dependrà del concurs. Si és internacional, com la IWC, aquesta és una bona oportunitat per a productors poc coneguts i com a via d’entrada per al mercat britànic; pels que ja tenen presència i aconsegueixen noves medalles, veuen com millora la seva posició en la distribució, entre altres avantatges.
Com a consumidor, durant els meus viatges i estades a altres països, he comprovat que els vins premiats en aquest tipus de concursos són els que omplen els lineals de les botigues especialitzades i les cadenes de qualitat (Marks&Spencer, Waitrose). Penso que cap productor del país orientat a aquests canals de distribució no hauria de deixar escapar oportunitats com les que ofereixen aquests concursos.
Per altra banda, els concursos regionals o més específics d’una varietat de raïm poden donar a conèixer vins al consumidor que d’una altra manera no s’atrevirien a provar.
Hi ha tipus de consumidors molt fidels a una marca perquè no volen endur-se sorpreses desagradables. Les guies de vi poden resultar-los tedioses, sobretot si no es té una formació de tast i s’expressen en un llenguatge aliè. En canvi, els premis i les medalles són conceptes més familiars i aquests concursos són molt interessants per potenciar el mercat local i descobrir nous vins i productors.
– Què esperes del concurs dels Premis Vinari?
– Espero descobrir moltes sorpreses agradables, de petits productors que no puc trobar amb facilitat. És una bona ocasió per conèixer els vins catalans i tota la seva varietat d’estils. Per exemple, a Saragossa tenim molt poc accés a vins de la Terra Alta o xarel•los a les botigues físiques. I haig de recórrer al comerç electrònic per la força.
– Metòdic i et formes rigorosament per estar sempre actualitzat. Per això, tens un arxiu de tast de vins, des de quan i quants en portes?
– En aquests moments, he escrit més de 3.100 notes de tast i estan classificades per països, regions i varietats de raïm. Porto aquest registre des de 2013 i intento escriure una nota de tot el que tasto, però segurament dec tenir uns 1000 vins en ment sense haver-los fitxat.
– I per què et serveix aquest registre de notes de tast?
– Per moltes coses! Primer, per recordar-me que he provat i quan, l’anyada per si el torno a tastar en posteriors ocasions i veure una evolució del productor. Per seguir els estudis i per la feina, tenir una base de dades amb fitxes de tast és molt pràctica. Puc comprovar si m’estic centrant massa en algun estil o amb algunes zones i deixant de banda d’altres. A més, és una bona eina per familiaritzar-se amb perfils de vins típics d’una regió o varietat. És una manera de ser constant com a tastador.
– Cal entrenar-se doncs…
– Per descomptat. Quan tasto un vi que em resulta molt poc típic d’una regió o varietat, el contrasto amb la fitxa que ja vaig anotar en el seu dia i comprovo si és el vi que ha canviat o sóc jo. És una manera de veure la teva forma com a tastador. A vegades, torno a tastar un vi uns mesos després de quan el vaig prendre i si trobo que la meva nota és pràcticament idèntica, em sento en forma i segur. I a més, em serveix per veure com evoluciona aquell vi, un tema molt important quan treballes en el camp de la distribució i la prescripció de vi.
– Què destaques dels vins catalans?
– La capacitat que teniu per sorprendre i reinventar-vos. O redescobrir-vos, una vegada i una altra. M’explico. Hi ha regions com el Penedès que han liderat l’avantguarda tecnològica, i ara estan en el seu moment de potenciar les varietats autòctones com el xarel•lo. També ho esteu fent amb la garnatxa blanca de punta a punta del país, des de l’Empordà fins a la Terra Alta. Pot ser que els més famosos internacionalment siguin els vins del Priorat, però també hi ha un potencial gegant per als petits i mitjans productors de zones vinícoles de qualitat per posicionar-se en segments de preu mig i mig-alt. I amb estils tradicionals com els vins rancis i els dolços de garnatxa o la malvasia. Actualment, aquests vins tenen tota l’atenció dels experts i poden ser la “nova onada”.
-Com convenceries a algú que no coneix els nostres vins perquè els gaudeixi?
– Que comenci a desaprendre el que après i s’apropi al vi català amb la ment oberta, que es deixi seduir. Encara hi ha qui pensa que els catalans només fan vi blanc i no sap res dels vins del Priorat. En el món del vi, per obtenir el màxim plaer, s’ha d’arriscar i tastar el desconegut, atrevir-se a provar coses noves que som rics en diversitat i qualitat.