VadeVi
José Roldán: «Hem fet que els sommeliers catalans tinguin veu al sector»

José Roldán (Sant Boi de Llobregat, 1967) ha estat durant cinc anys al capdavant de l’Associació Catalana de Sommeliers, primer com a cap de la delegació de Barcelona i recentment com a president de l’entitat. Ara, per voluntat pròpia, deixa la presidència per centrar-se en la seva tasca al Casal dels Infants de Barcelona, on s’encarrega dels àmbits de formació i inserció. Fa un balanç positiu de la seva trajectòria a l’ACS, on després de les eleccions d’aquest febrer, seguirà vinculat com “un soci més”. Els seus projectes de futur passen per “crear coses, promoure la igualtat d’oportunitats i gaudir de la vida i de les persones amb les que la comparteixo”.

– L’ACS existeix des de l’any 1989. Què representa per a un sommelier formar part d’aquesta entitat?

– Associar-se és la manera de tenir veu com a professional en un espai de difusió, formació i trobada amb altres sommeliers del país.

– Qui en forma part?

– L’ACS la integren sommeliers titulats a escoles universitàries d’hostaleria i turisme, però també hi tenen cabuda persones relacionades amb el món del vi, cellers i administració. Volem ser inclusius, no exclusius.

– Quins beneficis tenen els sommeliers associats?

– Tenen accés a formació i informació de tot el que passa al món del vi a Catalunya i a la resta del món. Els dóna descomptes i entrades exclusives a fires i actes del sector on l’ACS hi és com a soci o col·laborador. També disposen d’una borsa de feina molt activa i els permet participar en els concursos oficials de sommelieria.

– L’ACS organitza i participa en moltes activitats. Com s’estructura el calendari anual?

– Els sommeliers que competeixen en campionats de l’estat o d’àmbit europeu i mundial passen per les fases prèvies (semifinals territorials i final) a Catalunya, que s’organitzen des de l’Associació. També hi ha “la Nit de Sommeliers”, un sopar de germanor on cada any assisteixen els socis i s’hi lliuren els premis al soci d’honor, millor periodista, millor celler, millor enòleg… També fem l’acte solidari “Vi per Joguines” i participem en aquells actes del món del vi en els quals se’ns convida: CARTAVI, Premis Vinari, VINATURAL, Concurs de cocteleria Jove de Sant Pol de Mar, Mostra de Vins i Caves de Catalunya…

– Des de quan n’és membre?

– Me’n vaig fer membre al 1992 i vaig ser-hi fins al 1997, que em vaig donar de baixa. Al 2010 em van cridar per encapçalar la delegació de Barcelona.

Roldán amb l’humorista -i gran apassionat dels vins- Carlos Latre">

– Fa un parell d’anys que presideix l’entitat i ara posa punt i final a aquest període per voluntat pròpia. Què li fa prendre la decisió de plegar?

– Fa dos anys que presideixo l’Associació però cinc que sóc membre de la junta directiva, els primers tres -com us deia- com a president de la delegació a Barcelona. Ara he decidit tancar aquesta etapa perquè vull centrar-me en la meva feina al Casal dels Infants i penso que si no puc donar el 100% a l’ACS és millor que deixi pas a altra gent que sí que ho pugui fer.

– Quin balanç fa del seu mandat?

– En general, molt positiu. M’ha permès conèixer a molta gent, a cellers i a entitats interessants, gent que s’estima el vi des de moltes vessants. Malauradament, tot i que per sort han estat poques, també he conegut els qui s’apropen a l’entitat per treure’n profit i res més. Per desgràcia, aquí també hi ha tensions internes, sectors immobilistes i, el que és pitjor, sectors i persones que no s’impliquen en res que no segui pel seu propi benefici. En general, però, la gran majoria de persones que hi són estan per treballar i col·laborar amb l’ACS i el món del vi en general.

– Quins projectes deixa consolidats o fa que se’n senti més orgullós d’aquests darrers anys?

– Sense cap mena de dubte el de l’entrada de l’ACS en diverses taules de decisió. En els últims anys, hem aconseguit que els sommeliers catalans puguin dir la seva en els debats del sector, a l’INCAVI, en l’àmbit de l’enoturisme… Ens han demanat consell allà on abans no hi teníem presència. I d’altra banda, tot i que se’m fa difícil escollir, em decantaria pel projecte de “Vi per Joguines” que, a més, té gran implicació de la gent del carrer i dels cellers, sense els quals no seria possible.

– Quina vinculació en mantindrà amb l’entitat, d’ara endavant?

– Fins que es consolidi la nova junta, total. Quan la nova junta estigui operativa, em posaré a la seva disposició per tal de fer un traspàs de la feina feta. Desprès passaré a ser un soci més. Un soci actiu, que és com s’hi ha de ser en una entitat que un estima.

– Hi haurà eleccions al mes de febrer. Com s’escollirà la nova junta?

– La data de les eleccions se sabrà un cop es tanquin les candidatures, que es poden presentar fins el 25 de gener. Hem optat per un sistema en el qual cada territori escollirà els seus delegats per garantir el màxim de representativitat d’entre els membres de tot el país. Com diu la llei d’associacions, la junta ha d’estar formada per una presidenta, una secretaria i tresorera; però l’ACS es vertebra per presidents territorials i un nombre determinat de vocals que treballen en comissions monogràfiques de formació, esdeveniments, formació, concursos, viatges…

Aprofito per encoratjar als socis i sòcies de l’ACS a donar un pas endavant per tal de continuar amb la feina feta i liderar els projectes que queden per fer. El millor de tot, segons el meu parer, és que en queda molta, de feina per fer.

Amb l’ex conseller d’Agricultura, Josep M Pelegrí, i l’ex director general de l’INCAVI, Jordi Bort

">

– Se’n diu sommelier a “l’home o dona, expert/a coneixedor del món del vi, des de la seva elaboració fins al servei”. Aquesta seria una bona definició?

– Aquesta és la definició que vàrem consensuar fa poc. No la volíem massa llarga, però aquí faltaria fer menció a aquells sommelier que treballen fent formació, difusió i venda del vins fora del restaurant. El que anomenen el “sommelier total”.

– Com veu la sommelieria a Catalunya?

– Veig que hi ha molt camí per recórrer, crec que encara no hem trobat el nostre lloc al costat del cuiners. Alguns ens veuen con uns snobs"> i no és així. Som professionals de l’hostaleria, del turisme, de la distribució i de la comunicació que ens estimem el vi, la terra, el paisatge que el produeix i la cultura de la que forma part.

– Fins ara combinava la presidència de l’ACS amb la feina al Casal dels Infants de Barcelona. Quina tasca hi fa, allí?

– Sóc el responsable de formació i inserció d’aquesta organització amb més de 30 anys d’història que treballa per donar oportunitats a les persones que més ho necessiten als territoris més deprimits del país. Des de l’organització atenem a més 7.000 persones l’any. I la meva feina és la de promoure, implementar i avaluar programes i projectes de formació pel joves de tots el territoris on intervenim: Barcelona -el Raval-, Badalona, Sant Coloma, Besos- La Mina, Salt Girona.

– Projectes de futur?

– Penso continuar treballant per a les persones. Cercar col·laboracions amb persones, empreses i administracions… No tinc una fita única, però sí que vull crear coses, promoure la igualtat d’oportunitats i gaudir de la vida i de les persones amb les que la comparteixo.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa