VadeVi
Josep M. Albet, Ramon Roqueta i el Celler de Gelida, guardonats al Fòrum Agroalimentari de Catalunya

El president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha presidit l’acte de lliurament dels Premis Tàstum 2010, que ha estat conduït per la companyia T de Teatre.Montilla ha dit que el sector agroalimentari és un dels puntals del nostre sector i que avui no es pot concebre cap projecte de país sense tenir en compte aquest sector. Segons el President, hi ha dos reptes que cal superar de cara el futur: millorar en la comercialització dels nostres productes i en la seva presència exterior. Montilla també ha afirmat que sobre la base de la qualitat, l’enginy i la confiança es superarà qualsevol repte.

Per la seva banda, el conseller Llena ha recalcat la importància del sector agroalimentari català i ha dit que amb fòrums com el Tàstum es pretén prestigiar i posar en valor la feina que es duu a terme des d’aquest sector.

En l’edició d’aquest any, s’ha fet una menció especial a Ramon Roqueta Roqueta, industrial vitícola de reconegut prestigi. Actualment, és el president d’honor del grup vitivinícola Roqueta Origen. Des de l’any 1999, ha exercit com a president de l’Associació Vinícola Catalana, càrrec que ha abandonat aquest estiu. En reconeixement a la seva llarga trajectòria va ser distingit amb la medalla de l’Agricultura Catalana, així com amb la medalla President Francesc Macià. La menció especial vol reconèixer la professionalitat d’aquest empresari català, que ha impulsat una important tasca vinícola al nostre país.

El Premi Tàstum Vinya i Vi de Producció ha estat per Josep Mª Albet, d’Albet i Noya, empresa de la que n’és director tècnic. Aquest celler és pioner a l’Estat en l’elaboració de vins i caves procedents de l’agricultura ecològica, a la que es dedica des de la seva fundació l’any 1978. Josep Mª Albet és un gran impulsor dels vins ecològics a la D.O. Penedès i darrerament ha estat un dels ferms defensors dels vins elaborats amb varietats autòctones, concretament, del xarel·lo. D’altra banda, Josep Maria Albet fa més de catorze anys que està treballant en la recuperació de varietats antigues de raïm que s’han trobat en diferents llocs de Catalunya (Penedès, Mallorca, Valls d’Àneu,…) així com en l’assaig de varietats creades fa trenta-quaranta anys i varietats resistents als fong. L’empresa exporta un 80% de la seva producció a gairebé tot el món, però el percentatge més alt arriba a Alemanya, seguit de Suïssa, Dinamarca, França, Estats Units i Japó. Els vins més premiats de la casa han estat el “Reserva Martí”, el “Xarel·lo Clàssic”, l’”Adrià” i el “Syrah”. Els productes d’Albet i Noya, a més de ser elaborats de forma 100% ecològica, busquen contínuament la millora de la qualitat mitjançant l’experimentació en la producció. Un bon exemple n’és la col.laboració en la creació del primer gelat elaborat a partir de raïm Xarel·lo ecològic Albet i Noya, junt amb la casa de gelats Maxim’s de Barcelona i el Restaurant Cal Xim de Sant Pau d’Ordal..

El Premi Tàstum Vinya i Vi de Distribució i Comercialització ha estat pel Celler de Gelida per promoure la gran diversitat dels vins i caves catalans al seu establiment. Des del 1895, aquest celler ofereix una amplíssima selecció de vins de tot el món, inclosos els catalans. Actualment, Toni Falgueras està al capdavant del negoci, i amb l’ajuda dels seus fills són cinc les generacions que han regentat aquest negoci. Per adaptar-se a les noves exigències del mercat, fa més de vint anys que Falgueras va transformar la tradicional bodega de barri en una tenda especialitzada, va crear una empresa distribuïdora i una altra d’importació de vins. Una de les seves màximes ha estat sempre la qualitat, conèixer qui és l’elaborador per fer-te una idea de la qualitat i la garantia del vi. Per aquest motiu, al Celler de Gelida no es ven cap vi que Falgueras no conegui personalment. L’altra màxima ha estat entendre el vi ja no com a simple negoci, sinó com a producte cultural. Una cultura del vi de la que Toni Falgueras sempre ha volgut fer-ne difusió i divulgació, per tal d’estendre el consum del vi sota el criteri de la moderació, i com a tret definitori de la nostra cultura mediterrània.

Enguany, el Premi Tàstum Especial del Jurat ha estat ha estat per la sèrie La Riera, de TV3. És la sèrie més gastronòmica de Televisió de Catalunya, on la cuina és totalment autèntica. La Riera és la història d’una família que regenta un restaurant en un poble de la costa, i per tant, el cuinar i el menjar són dos pilars fonamentals de la sèrie. Un dels atributs a valorar d’aquesta producció és el fet que tots els plats es preparen expressament, es promou el producte de gran qualitat i de proximitat i només hi ha vins amb DO catalanes. La carta del restaurant, a més, s’adapta a cada temporada.


Celler de Gelida. Va anar a buscar el premi en Toni Falgueras Foto:DARP

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa