Josep Maria Albet i Noya ha estat elegit avui nou president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès, succeint en el càrrec a Francesc Pascual, que no s’ha presentat a la reelecció per poder atendre l’explotació de vinya familiar.
Una de les primeres apostes del nou responsable dels vins penedesencs és potenciar encara més el xarel·lo com a varieta característica dels vins blancs penedesencs, com ha explicat a VADEVI.cat.
En aquest sentit, Albet vol recuperar la iniciativa que ja va proposar fa un parell d’anys de potenciar el maridatge entre les ostres del Delta de l’Ebre i els vins penedesencs de xarel·lo. “Quan ho vaig proposar, fa un parell d’anys, es va haver de deixar còrrer perquè hi va haver una gran mortaldat d’ostres al Delta. Ara que es tornen a recuperar, volem fer una acció de promoció a tota la costa que va de Barcelona fins el Delta, per promoure a preus competitius als restaurants el maridatge i servei dels xarel·los penedesencs combinats amb les ostres del Delta de l’Ebre”. “Hem de destinar els recursos a la promoció, no a la administració”, afegeix.
Altres accions que es proposa dur a terme el nou president és definir les diferents subzones naturals que existeixen a la DO Penedès: “Garraf, Costers de l’Ordal, Penedès Central, Serralada Interior, + de 500 (en referència a les zones de més de 500 metres d’altura del Pla de Manlleu (Aiguamúrcia) i els municipis col•lindants de Querol i la Joncosa del Montmell), poden ser noves subzones, tot i que encara hem d’estudiar bé el mapa de sòls abans de prendre decisions. Es tracta de dibuixar zones naturals, no d’inventar-nos-les”.
També pretén fer més estrictes les exigències de qualificació per als vins amb DO Penedès.
El responsable del celler Albet i Noya i col·laborador de VADEVI.cat ve d’una nissaga de viticultors penedesencs que exploten Can Vendrell de la Codina des del 1903, quan la família Albet va arribar a la finca.
Joan Albet i Rovirosa va arribar a Can Vendrell per encarregar-se de la replantació de la finca en la època post-fil·loxèrica. Després de les feines de replantació, va quedar-se com a encarregat de les 210 hectàrees de la finca, dels quals 90 hectàrees estaven dedicades al conreu de la vinya.
És la generació actual, però, – en Josep Maria i n’Antoni – la que introdueix el conreu ecològic de les vinyes. En Josep Maria es fa càrrec de la finca a partir de la mort del pare el 1972, i a finals d’aquesta dècada comença a elaborar els primers vins ecològics. Amb l’èxit d’aquest primer vi ecològic, elaborat exclusivament per al mercat danès, s’anà incrementant la proporció de la finca dedicada al conreu natural i respectuós amb el medi ambient.
L’any 1986, es constitueix l’actual empresa, Albet i Noya S.A.T., impulsada pels germans Josep Maria i Antoni Albet i Noya, i per la seva mare, Núria Noya i Rafecas. La família aprofita la oportunitat d’adquirir finalment la finca que portavem desde feia tres generacions. És en aquest moment, quan es decideix començar l’ampliació i millora contínua de les instal·lacions, i a dedicar el 100% dels terrenys al conreu ecològic.
Actualment controlen 76 hectàrees dedicades al conreu de la vinya, i comprem raïm de pagesos locals que també s’han convertit al conreu ecològic.
El nom d’Albet ja havia aparegut a les travesses en l’anterior procés electoral, però fins ara no ha arribat el seu nomenament. En aquesta ocasió, els sis vocals dels elaboradors han votat a favor seu, i l’abstenció dels altres sis vocals dels viticultors li han donat la majoria que ha fet possible l’elecció.
Josep Maria Albet, NOU PRESIDENT DE LA DO PENEDÈS FOTO: VADEVI.CAT