VadeVi
Josep Pelegrin: «Ja tocava aconseguir ser el millor sommelier de l’estat»
  • CA

Josep Pelegrín (Sabadell 1980) bagenc d’adopció, de Castellfollit del Boix, ha estat el millor sommelier de Catalunya els últims 4 anys. Els mateixos en que ha intentat aconseguir ser el millor de l’estat. El lloc més alt del podi l’ha tingut a tocar en tres ocasions i ara finalment ho ha aconseguit. És el millor sommelier de l’estat, tot i haver competit amb febre i refredat. Diu que no ha estat gent fàcil i que ja tocava.

Josep, felicitats. Finalment ho has aconseguit…

Ja tocava, ja. Massa vegades de tenir-ho tan a prop i aquest any finalment sí. Realment estic molt content, molt emocionat. M’havia preparat molt per fer les proves i al final ha sortit bé.

Com és una final com aquesta?

La final és molt dura, certament perquè apreten molt, però el més important és la semifinal. A la semifinal érem 56 persones, era dimecres i jo tenia febre. Havíem de fer un tast a cegues de vins i licors i escriure-ho i després una prova teòrica que és finalment la que t’elimina. Però clar, l’examen és sobre qualsevol cosa relacionada amb el vi i amb tot el seu procés, però també licors, aiguardents, formatges, infusions… qualsevol tipus de producte gastronòmic. Un cop fetes diuen les 10 millors puntuacions i d’aquestes, les tres millors passen a la final. Si no treus una de les tres millors notes no passes a la final.

I tu vas ser un dels tres i a més tenies febre…

Sí, la veritat és que si. No estava en el meu millor moment. Però vaig estat tant content que l’endemà ja no tenia febre i estava súper centrat en el que havia de fer, en la final. L’adrenalina hi va fer molt…

Ara sí. Com és la final?

D’entrada la posada en escena és més difícil. Són 4 proves, hi ha un escenari i 4 membres del jurat per a cada prova. I a més amb públic. Aquest any era enmig de la Fira Gourmet de Madrid i hi havia molta gent. I quan no et toca a tu estàs aïllat perquè no vegis què fan els teus competidors. La primera prova és un tast d’un vi blanc i un vi negre i l’has de descriure al màxim, és a dir, les propietats organolèptiques, però també has de ser capaç de dir la varietat, la zona, la collita, la millor temperatura, la copa, etc. I no ens ho han posat fàcil. Eren una malvasia de Toro i un vi negre de Ries Baixes. Va ser molt complicat. Però per si no n’hi havia prou vam haver de tastar un Porto negre, una herbes d’Eivissa i un Panizo galleg…realment difícil. I a més un dels dos tastos a cegues l’has de fe ren anglès o francès. I tot plegat en 8 minuts.

Aquesta és la prova més complicada?

La més difícil i més determinant és la tercera, la segona prova és que en només 5 minuts has d’identificar uns errors que hi ha a una carta de vins. Però quan arriba la tercera és quan pateixes. Els 4 membres del jurat fan com que són clients d’un restaurant que han triat un menú i tu has l’has de maridar. En aquest cas em van dir que acabaven de tancar un negoci i venien a celebrar-ho. La complicació va ser que un dels comensals no podia prendre vi i ho vaig haver de resoldre amb uns sucs. Per sort l’última és més senzilla i consisteix en decantar un vi.

Com ho fas per preparar una competició així?

Pels vins no hi ha res a fer. Es tracta de tastar i tastar i poca cosa més i ser, per exemple, tastador dels Premis Vinari també m’ha ajudat. Per la prova teòrica he estudiat pràcticament un any i per poder identificar els licors i aiguardents, durant una setmana he anat diàriament a l’escola Joviat amb qui hi tinc molt bona relació perquè hi vaig ser professor, a tastar diferents productes a cegues per aprendre’n.

Ara que ho has aconseguit com et sents?

Home, ja feia quatre vegades que quedava entre els tres primers i tenia clara que era ara o mai. Ja en tenia ganes. És una gran satisfacció personal, però també professional. Sembla que quan tens una reconeixement així, la gent valora més la teva opinió. Realment dóna molt de prestigi.

Has estat professor de l’escola Joviat, sommelier al Petit Celler i ara has decidit prendre un altre rumb. Cap a on?

Tinc diversos projectes. D’alguns no en puc parlar però segur que el fet d’haver aconseguit ser el millor sommelier de l’estat m’ajudarà. Un que si puc explicar és que estic preparant un llibre relacionat amb el món de la viticultura del Bages.

I ara que ets el millor de l’estat hi ha concurs internacional?

L’any vinent, el 2017, hi ha el concurs a nivell europeu. La persona que guanyi l’any vinent el concurs del millor de l’estat i jo haurem de competir per participar en aquest altre certamen. En aquest cas, els idiomes seran determinants.

I anem bé de llengües?

Cap problema. Tot controlat.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa