VadeVi
Josep Pere Colat: “Les cooperatives agràries som estratègiques per Catalunya”

El president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Josep Pere Colat, ha reivindicat, avui 9 de juny, que “el cooperativisme agrari és estratègic pel futur del país”, i ho ha fet en presència del president de la Generalitat, Artur Mas, durant l’’acte de cloenda de la XXVIIII Assemblea General al municipi d’Almenar (Segrià). L’a jornada també ha comptat amb el conseller d’’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i nombroses autoritats de l’’administració, del Parlament de Catalunya i d’’altres organitzacions sectorials.

Colat ha destacat que “l’’agroalimentari és un dels sectors més importants de l’’economia catalana, i les cooperatives agràries “som actors importants en aquest àmbit. No en va, a Catalunya som 246 cooperatives agroalimentàries, que tenim una facturació agregada de 1.500 milions d’’euros, donem ocupació a 4.335 treballadors i representem uns 70.000 pagesos associats. A més, en sectors com l’’oli d’oliva o la fruita seca aglutinem fins al 80% del total de la producció”, segons dades de l’’Anuari Socioeconòmic 2010 de les cooperatives agràries de Catalunya”.

En aquest sentit, el president de la FCAC ha recordat al president de la Generalitat que “poder produir aliments i amb la varietat de sectors “que tenim a Catalunya és un privilegi del qual no disposen molts països i que cal cuidar”. El preu dels aliments és un dels factors que determina l’’IPC i, el fet de no tenir dependència de països tercers, “ens permet una major estabilitat de preus i independència a l’’hora de cobrir una necessitat bàsica com és l’’alimentació””.

Davant la situació actual del país, però, “les cooperatives precisen la determinació de línies que facilitin l’’obertura a nous mercats, estratègies d’’intercooperació i polítiques innovadores, per tal de garantir la seva capacitat competitiva i una renda digna als socis”.

De forma específica, la FCAC ha sol·licitat al nou Govern el compliment de la resolució 671/VIII aprovada en el marc del Debat de política agrària del Parlament de Catalunya, l’’abril de l’any passat. En el cas concret del cooperativisme agrari, es precisa: Dotació pressupostària per al Pla de Concentració, Intercooperació i Modernització de Cooperatives; concreció d’’un Pla Marc de cooperatives agràries; mesures per facilitar el finançament de circulant i les inversions; impuls de la comercialització, i Campanyes de promoció dels productes catalans per fomentar-ne el consum.

Finalment, el president de la FCAC, Josep Pere Colat, “ha recordat que les cooperatives agràries “constituïm una xarxa d’’empreses a zones on d’’altra manera no hi hauria activitat econòmica ni industrial, tot contribuint al seu progrés econòmic i social. Es tracta, en definitiva, d’’una activitat en què el benefici no reverteix només en la pròpia empresa sinó que s’’expandeix exponencialment a tot el territori””.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa