L’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (Aecork), que agrupa 50 empreses productures de l’Empordà, la Selva i el Gironès, ha premiat el sommelier del restaurant Celler de Can Roca, Josep Roca, amb el premi Gla d’Or 2009, que aquest any arriba a la seva XX edició. Aecork ha volgut reconèixer, així, la seva trajectòria professional i “la pedagogia amb els vins que transmet i la tasca divulgadora del vi com a binomi amb el suro”.

L’associació ha premiat també el secretari de la Federació Espanyola del Vi, Pau Roca, i dos neozelandesos: Alan Limmer, químic, enòleg i taverner; i Paul White, periodista i crític de vins, pels seus articles i estudis en els quals comparen les qualitats i funcionalitats del tap de suro i el de rosca, posicionant-se a favor del suro.

Remuntada
L’objectiu d’aquests premis és reconèixer les persones i institucions que teballen per tal de promocionar el tap de suro en el món vitivinícola. I és que el sector ha atravessat moments difícils, a causa de la crisi econòmica però també perquè els taps alternatius estan constituïnt una forta competència. Segons el president d’Aecork, Francesc Jiménez, el segon semestre del 2008 i el 2009 han estat els pitjors temps de la indústria surera gironina,i acutalment la situació “no és senzilla”. Tot i això, les previsions dels tapers són optimistes perquè la indústria torna a remuntar. Si el 2007 la facturació va ser de 228 milions d’euros i el 2008 i 2009 la indústria surera va registrar pèrdues del 15%, per aquest 2010 se’n preveuen facturar 210 milions.

El president d’Aecork confia que el sector sabrà aprofitar el creixement del mercat dels vins ecològics i confira en una instrústria moderna que treballi amb producte orgànics i naturals, “que el seu producte sigui reciclable, renovable i biodegradable. O encara aprofundint una mica més, que tingui una petjada ecològica no només neutra, sinó negativa, contribuint positivament al medi ambient”.

Així ho ha confessat durant l’entrega de premis Gla d’Or i la trobada anual del sector surer català que s’ha celebrat aquest dimecres al vespre a l’hotel Mas de Torrent. Francesc Jiménez va fer un reconeixement a Enric Vigas, president d’Aecork els darrers 21 anys i, des del març, president de la Confederació Europea del Suro (Celiège).


Alan Limmer, Paul White, Francesc Jiménez, Pau Roca, Josep Roca, ahir a Torrent FOTO: S.G-A

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa