VadeVi
L’agroindústria cooperativa catalana factura 1.500 milions d’euros

L’Anuari Socioeconòmic de les cooperatives agràries de Catalunya 2010, que es fonamenta en la informació proporcionada per més de 240 cooperatives, posa de manifest no només la realitat del cooperativisme sinó la seva significativa contribució a l’’activitat econòmica del sector agroalimentari català. El document de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya té un apartat inicial on s’inclouen les principals magnituds de les cooperatives a Catalunya i un capítol específic per a cadascun dels sectors. Les dades que es mostren són a 31 de desembre de 2009, excepte la facturació que corresponen al 2008.

El volum de negoci de les cooperatives federades se situa en 1.466 milions d’’euros, que tot i el descens de l’1,2% en el nombre de cooperatives, suposa un increment del 5.6% respecte les dades de l’anterior Anuari al 2009. Són empreses amb vocació de continuïtat i molt arrelades al territori -un 2,8% d’elles varen ser fundades al segle XIX-, ocupen a més de 4.300 treballadors i aglutinen uns 72.600 socis. Un 97,8% de les cooperatives són petites o mitjanes. El restant 2,6% són grans empreses, que suposen el 40,4% del total de la facturació.

Pel que fa als mercats internacionals, el 26% d’’elles tenen activitat en comerç exterior amb una mitjana de 2 miliions d’’euros per cooperativa, essent les seves principals destinacions els països de la Unió Europea, els Estats Units i Rússia.

Les seus es concentren principalment a les comarques lleidatanes tot i que també hi ha una forta presència a Tarragona i una incidència important a Barcelona i Girona. En concret, el 56,5% de la facturació -uns 824 milions d’euros- els aglutinen les 75 cooperatives amb activitat a les comarques de Lleida. Les 75 cooperatives del Camp de Tarragona concentren el 12,9% del volum de negoci -188 milions d’euros- als quals s’han de sumar els 154 milions de les 45 cooperatives de les Terres de l’Ebre, el 10,5% del total. A les comarques de Barcelona hi ha 31 cooperatives sòcies que facturen 198 milions d’’euros i a les de Girona, 21 cooperatives amb 102 milions.


Agrícola de Corbera d’Ebre FOTO: Agrícola de Corbera d’Ebre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa