VadeVi
L’amor i el vi es donen la mà al Museu d’Història de Catalunya
  • CA

El Museu d’Història de Catalunya va encetar aquest dijous el cicle ’Passió i vi’, que s’emmarca en el context de l’exposició temporal T’estimo? Una història de l’amor i el matrimoni i que combina dos elements plens de sensualitat i de vida: l’amor i el vi, a través de set sessions diferents.

Cada sessió se centra en un tema diferent –el cinema, la música, la pintura, el poder, etc.- i consisteix en l’explicació de tres històries d’amor rellevants de la nostra cultura a càrrec de l’escriptora Àngels Dalmau, cadascuna de les quals es marida amb un vi que reflecteix el sabor i els aromes que ens suggereix. Tot plegat es combina amb una peça musical-instrumenta a càrrec de la pianista Clàudia Bardagí que també sinspira en les històries d’amor.

L’amor i el vi

L’amor i el vi són dos elements estimulants i seductors, sovint còmplices. L’un, el vi, un producte de la terra i de l’home i la dona que genera sensacions i desperta emocions.

L’altre, l’amor, que fa el camí contrari, des de l’emoció, busca les sensacions, la plenitud dels sentits que volen ser satisfets en la trobada amorosa fins a arribar a l’essència de la vida, de l’origen de tot.

Els dos elements són un genuí i poderós fruit de l’ésser humà. Plens de corporalitat, tant l’un com l’altre han de posseir i expressar molt de cos per poder ser.

També tenen altres similituds: el vi surt d’una inacabable varietat de sòls, altituds i microclimes que li donen un innegable paral·lelisme amb les múltiples històries d’amor, tantes com els diferents éssers que les protagonitzen.

L’amor i el vi formen part d’innumerables rituals, com les festes vinculades a la verema, el festeig i els casaments. Envoltades d’alegria vital, recullen i celebren al llarg de la història i fins avui, els fruits que arribaran més tard, després d’un esforç comú que entranya una aposta profunda per la vida i la seva continuïtat.

Amors de pel·lícula “>

La primera sessió d’aquest dijous ha estat ‘Amors de pel·lícula’ “>maridades amb tres vins dels cellers Jean Leon

La primera història és la de Katharine Hepburn i Spencer Tracy maridada amb Vinya Gigi Chardonnay, un vi blanc d’aroma intens amb records de fruita tropical i un rerefons torrat i especiat fet amb raïm cultivat a les vinyes batejades pel creador amb el nom de la seva filla, Gigi.

Segueix la història d’Ingrid Bergman i Roberto Rossellini maridada amb Jean Leon 3055 rosé, un vi de color rosa pàl·lid que destaca per la seva gran frescor i les seves marcades notes a fruita vermella. La sèrie 3055 porta com a nom el número de llicència de taxi que el seu fundador conduí a Nova York en arribar-hi per buscar-se la vida; venia des de Santander i només tenia 19 anys.

Finalment, la història d’Elisabeth Taylor i Richard Burton maridada amb Vinya Le Havre, un vi negre cabernet sauvignon reserva, que rendeix tribut a l’experiència viscuda pel seu creador, Jean Leon, al port francès de Le Harve, on un mariner el va descobrir viatjant com a polissó rumb als Estats Units i va decidir ocultar-lo, marcant l’inici de la seva història i el seu llegat.

Tots els vins d’aquesta sessió pertanyen als cellers Jean Leon, i la seva personalitat ve fortament marcada pel seu fundador, un visionari que l’any 1963 va materialitzar els seus dos grans somnis: obrir el restaurant més luxós de Hollywood i elaborar un vi exclusiu per delectar la seva selecta clientela, entre els que figuraven Marilyn Monroe, Paul Newman, Robert Wagner o JFK. Avui, els cellers són una bodega pionera en el cultiu de les varietats de cabernet sauvignon i chardonnay i en obtenir el reconeixement de ‘Vi de finca’. Des de l’any 2012, tots els seus vins estan certificats com a orgànics.

14 d’abril. Puro vibrato“>. Tres històries d’amor protagonitzades per personatges rellevants del món de la música i maridades amb tres vins dels cellers Bodegues Torres:

· Robert i Clara Schumann maridats amb Waltraud

· Edith Piaf i Theo Sarapo maridats amb Salmos

· John Lennon i Yoko Ono maridats amb Somiadors

21 d’abril. Passió i creació: els focs dels pinzells.“> Amor i pintura. Tres històries d’amor entre pintors i artistes maridades amb tres vins dels cellers Caves Vilarnau:

· Diego Rivera i Frida Kahlo

· Man Ray i Kiki de Montparnasse

· Salvador Dalí i Gala

28 d’abril. L’alcova del poder.“>Polítics i alts càrrecs de la història protagonitzen aquestes històries d’amor, que seran maridades amb vins dels cellers Caves Vilarnau:

· Victòria d’Anglaterra i el Príncep Albert

· Eva i Juan Domingo Perón

· John Kennedy i Marilyn Monroe

5 de maig. Paraules d’amor ni senzilles ni tendres“>. Tres històries d’amor passional i una mica turbulent entre literats maridades amb vins de Caves Blancher:

· Scott i Zelda Fitzgerald

· Anais Nin i Henry Miller

· Marguerite Duras i Yann Andréa

12 de maig. Les lletres contra els convencionalisme.“> Els poetes i els escriptors són romàntics per naturalesa i aquestes tres històries d’amor, maridades amb vins de Caves Blancher, en són la prova:

· George Sand i Alfred de Musset

· Paul Verlaine i Arthur Rimbaud

· Adolfo Bioy Casares, Silvina Ocampo i Alejandra Pizarnik

19 de maig. Amors d’aquí sense fronteres“>. Tres històries d’amor entre personatges rellevants de la cultura catalana que seran maridades amb vins de Caves Blancher:

· Misia i Josep Maria Sert

· Carles Riba i Clementina Arderiu

· Mercè Rodoreda i Armand Obiols

Els tastos es fan al restaurant del Museu a la quarta planta i el preu és de 10 euros la sessió.

Per a tenir més informació i per reservar ho podeu fer aquí

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa