No són els Òscar de Hollywood, però gairebé. Parlem dels Oscars de l’Emballage 2010 (55 edició) que es van entregar en una cerimònia a París. França va reconèixer la tasca innovadora d’un grup empresarial català. Estalpackaging va rebre el reconeixement internacional. La firma del Principat ha revolucionat el món de les ampolles de vi amb un disseny que barreja ADN català i basc, gràcies al cuiner tres estrelles Martín Berasategui. A voltes, tot és proposar-s’ho.

La nova Ampolla, batejada amb el nom de Martín Berasategui System, decanta les impureses i pòsits i s’evita que caiguin en la copa en el moment de servir el vi. Estalpackaging s’ha encarregat de la fabricació i comercialització d’aquest disseny revolucionari basat en la presència d’una espècie de doble fons en cada recipient. L’ampolla actua sense necessitat de cap tipus de mecanisme, i el material és el de sempre, el vidre. A l’hora de servir, la forma d’agafar-la és completament natural: per la part inferior, amb un dit en el fons i els altres a la cintura. Amb prou feines existeix contacte amb el vidre, evitant, per tant, la transferència de temperatura al líquid de l’interior.

“Nosaltres el que hem fet és donar-li un angle recte en la part inferior que el que fa és que quan bolquem l’ampolla els pòsits dels vins que no estan filtrats quedin acumulats allà i no caiguin a l’última copa”, explicava el director general, Gerard Albertí, que recordava que ja van guanyar un premi a Mònaco pel disseny d’unes ampolles dites Night, pel seu disseny.

Hi ha centenars, milers segurament, de formats d’ampolles. En laweb http://www.systemmartinberasategui.com/ es pregunten el perquè. “En la recerca de la singularitat o necessitat humana de diferenciació, tenim clars exemples d’identificació individual a través, per exemple, del color o del tall de pèl o adorns físics. Doncs bé, el món del vi tampoc roman al marge en aquest sentit. L’estètica de les ampolles imposada durant segles ha definit clarament llocs de tradició vinícola. No obstant això, existeix alguna cosa comú en els milers de models que podem trobar: la seva dinàmica física… són totes iguals!”.

Amb Martín Berasategui System, s’afirma, el concepte del vi troba finalment una aportació universal a tots els models existents. “Desitja unir en un missatge comú (com si del lema de filosofia de vida del propi Martín es tractés) la millora de la qualitat i el respecte al producte… Les noves possibilitats d’emmagatzematge i logística són molt importants de cara als cellers, restaurants, tendes i particulars. D’una banda millora notablement la conservació del vi, per un altre permet un aprofitament de l’espai d’emmagatzematge de forma considerable.”


L’ampolla màgica. FOTO: Martin Berasategui System

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa