La Denominació d’Origen de l’Empordà, amb 41 cellers, preveu per aquesta campanya de la verema recollir uns 70.000 hectolitres, una xifra similar a la de l’any passat. Amb tot, el seu president, Josep Blanch, s’ha volgut mostrar caut a l’hora de fer aquesta previsió ja que ha puntualitzat que calia esperar fins a final de mes abans de donar una xifra més concreta per la possibilitat que les pluges fessin malbé aquesta collita que es presenta amb un estat sanitari molt bo. Durant aquest mes d’agost alguns cellers de la DO Empordà han començat la verema de les seves vinyes de raïm blanc, com és el cas d’Espelt Viticultors de Vilajuïga, que representen entre el 5 i el 8% de l’anyada.
Blanch ha remarcat que la collita es preveu que sigui bona en qualitat, gràcies a unes pluges importants que han facilitat la vegetació de la vinya, que presenta un estat sanitari bo, però ha insistit que tot dependrà del temps que faci aquests darrers quinze dies d’agost. “Esperem que no plogui perquè ni les pluges ni les boires afavoreixen la maduració del raïm”, ha dit.
Precisament, perquè l’hivern ha tingut temperatures fresques amb tramuntana irregular i durant la primavera les pluges han estat constants i l’estiu ha estat moderadament sec amb contrast tèrmic entre el dia i la nit, el raïm ha arribat en un execel·lent estat sanitari. Tot fa preveure que la collita d’enguany serà bona amb vins aromàtics i tanins, madurs i rodons, ideals per elaborar vins de guarda.
La majoria són negres
Pel que fa a la producció, cal destacar que els vins negres en representen aproximadament el 60%; els rosats, el 17%; els blancs, el 19%, i els vins dolços (les garnatxes i moscatell), el 4% restant. I pel que fa la comercialització, aproximadament un 5% de la producció es destina al mercat exterior, especialment a Alemanya, Suïssa, Estats Units, Holanda, Noruega, Gran Bretanya, Bèlgica i Dinamarca.