VadeVi
Els deu anys d’evolució de la DO Empordà, a Barcelona
  • CA

La DO Empordà ha aplegat aquest dilluns més de 800 professionals al 4t Gran Tast de Vins de l’Empordà al Born Centre Cultural. Sommeliers, botiguers, restauradors i representants de diverses institucions del sector, van omplir el Born per tastar i conèixer de la mà dels elaboradors les característiques d’aquests “vins de tramuntana”.

Xavier Albertí, president de la DO Empordà, va valorar que l’èxit de l’acte demostra que “la relació entre els vins de tramuntana i Barcelona s’estreny, i l’espai escollit, mostra de història i modernitat, ha estat l’escenari perfecte per consolidar aquesta relació”. Els visitants van poder fer el tast dels cellers empordanesos, així com dels vins guardonats als Premis Vinari, vins de varietats autòctones, o conèixer l’aportació que el suro fa al vi.

La DO Empordà està recollint ara els fruits del nou model de negoci que va començar a aplicar fa prop d’una dècada amb una aposta decidida per les produccions de qualitat, generalment més petites i amb major pes de les varietats autòctones. En aquests deu anys. la superfície de vinyes a la DO Empordà pràcticament no ha variat i s’ha mantingut al voltant d’unes 2.000 hectàrees. La producció també s’ha mantingut amb una mitjana de 60.000 Hl anuals. En canvi, el nombre de cellers adscrits al Consell Regulador no ha parat d’augmentar i ha passat de 25 a 50. Aplicant un nou model productiu, els cellers han apostat per produccions més petites que permeten un bon maneig dels cellers i un major control en les vinyes. També s’ha incorporat una nova generació de viticultors i enòlegs amb bona formació i capacitació.

Malgrat que la producció de raïm s’ha mantingut en aquests deu anys, la comercialització dels vins amb Denominació d’Origen Empordà s’ha incrementat notablement. Aquest augment s’explica per la reducció del pes del vi de taula i del vi a doll en favor del vi de qualitat embotellat amb Denominació d’Origen Empordà.

Aquesta tendència de primar la qualitat davant la quantitat ha anat acompanyada per una clara aposta per les varietats auctòctones de l’Empordà. En els darrers cinc anys, per exemple, un 73% de les vinyes plantades són de vairetats autòctones, principalment Garnatxa blanca i negre. A més, la denominació disposa d’un gran percentatge de vinyes velles, amb un 20% dels ceps amb més de 50 anys i prop del 50% de més de 30 anys. El rendiment mig de producció és molt reduït, de 4.500 kg/ha, degut a l’edat de les vinyes però fonamentalment al maneig en la recerca de la qualitat.

Aquest canvi de model productiu ha contribuït a augmentar el reconeixement de la qualitat dels vins de la DO Empordà. Les puntuacions dels vins empordanesos a les principals guies de referència no han parat de créixer. L’any 2008, per exemple, només un vi de la DO Empordà entrava a la selectiva llista de vins excel·lents de la Guia Parker. Avui en dia una vintena de vins DO Empordà obtenen aquesta nota.

Un altre exemple del major grau de reconeixement de la DO Empordà. A la Guia Peñín 2005, una vintena de vins empordanesos assolien la categoria d’excel·lents o molt bons, mentre que a la darrera edició ja eren més de 200 vins amb aquestes puntuacions. I sense anar més lluny, a la darrera edició dels Premis Vinari, la DO Empordà ha estat la denominació catalana amb un major nombre de vins finalistes en els guardons en les categories de vins tranquils (negres, blancs, rosats i dolços).

Increment de les exportacions

La decidida aposta dels cellers empordanesos per la qualitat dels seus vins s’han traduït en increment de vendes durant els darrers anys malgrat la crisi econòmica i el descens mundial de consum de vi. Del 2005 al 2015, les vendes han passat d’1,7 milions a 5,4 milions d’ampolles. Les exportacions tampoc han parat de créixer en aquesta dècada i s’ha doblat durant aquest període, passant dels 3.638 als 6.617 Hl. L’any 2005, els vins amb DO Empordà s’exportaven a 27 països, mentre que en l’actualitat ja en són 43.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa