L’escriptor Andreu Martín i el misteri del Nou de +500

El xef del restaurant barceloní Gresca, Rafa Penya, amb l’escriptor Andreu Martín. Foto: COMRàdio

Aquest dijous, al programa de COMRàdio de gastronomia i diàleg Dinem i en Parlem hem tingut a l’escriptor de novela negra, Andreu Martín, a la cuina del restaurant barceloní Gresca, parlant amb el seu xef, Rafa Peña.

Peña ha presentat la seva proposta per a l’escriptor: un ceviche d’aranya amb tomàquets, ceba, cogombre, llimona i coriandre. “L’aranya és un peix de roca molt nostre que no es valora gaire i que és molt bo, súper intens i molt fi”, defensa el Rafa Peña. Per acompanyar-lo, Joan Nebot, director de VADEVI.cat, ens planteja un enigma, un vi on a l’etiqueta només s’hi llegeix El Nou de +500. “M’agrada aquest misteri!”, ha exclamat el convidat.

Nebot ha explicat l’enigma: “El vi d’avui l’elaboren l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu i es diu així -El Nou de +500- perquè les vinyes estan a més de 500 metres d’alçada i el resultat té tot just 9,5 graus d’alcohol”. Per si l’Andreu considera que la història té possibilitats, pot domençar a documentar-se aquí.

El director de VADEVI.cat justifica l’elecció per la necessitat de tenir un vi molt fresc per combinar amb un plat que és gairebé com una amanida i que duu suc de llimona com a ingredient important.

Es tracta d’un vi elaborat amb la varietat de raïm montònega, que és el nom tradicional que es dóna a la parellada adaptada a les terres més altes. Aquesta alçada, les característiques de la parellada i el fet que el raïm es verema sense haver assolit la màxima maduració, per conservar-li frescor i acidesa, són els motius del baix grau -9,5- i, alhora, aquesta baixa graduació fa que no estigui acollit a cap denominació d’origen, atès que la que li pertocaria, Penedès, exigeix un contingut d’alcohol més alt.

Nebot explica que aquesta característica, la baixa graduació, és un tret distintiu d’aquest vi, i que en un moment en que s’estan començant a elaborar vins desalcoholitzats, ofereix l’avantatge de que el seu nivell d’alcohol s’obté de forma natural, sense haver de tractar el vi. El xef del Gresca afegeix que el troba molt adeqüat per al ceviche, que és un plat que sovint es combina amb cervesa i que aquest vi li és una bona alternativa per frescor i lleugeresa.

Es pot escoltar l’àudio del programa sencer al bloc del Dinem i en parlem.

Nou comentari