VadeVi
L’Hospital Sant Joan Baptista promou l’apadrinament de ceps de malvasia
  • CA

L’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges és el principal productor de raïm malvasia, una varietat autòctona que entre els segles XV i XVIII va ocupar bona part del conreu de Sitges.

Amb l’objectiu de recuperar i potenciar aquesta varietat de raïm, la Fundació de l’Hospital endega una campanya d’apadrinament de ceps, en què qualsevol persona pot esdevenir padrí o padrina d’un o més ceps gràcies a una única aportació econòmica de 30 euros per cada cep. Però no es busca només el suport econòmic: “l’apadrinament és una acció simbòlica que busca implicar la gent en la producció de malvasia i recuperar, en certa manera, una part del passat desaparegut de Sitges”, explica el gerent de la Fundació, Andreu Clapés.

I és que aquesta primavera s’ha replantat la vinya que hi ha al costat mateix de l’Hospital amb uns 700 ceps de malvasia, que es cultivaran seguint les normes de l’agricultura ecològica. Són aquests ceps els que es poden apadrinar i, a canvi, tots els padrins i padrines rebran un diploma acreditatiu en el qual constarà el seu nom i número de cep i un petit plànol que els indicarà on està plantat.

De sobreviure a créixer
A principis del segle XVIII, els ceps de malvasia ocupaven un 25% de la terra que es cultivava al terme municipal de Sitges i representava una gran font d’ingressos, ja que s’exportava a bona part d’Europa i també a les colònies, tal i com explica el responsable de la Fundació de l’Hospital. Amb l’arribada de la fil·loxera, l’aparició del xampany i els elevats costos de producció, la malvasia va anar veient el seu final.

Per impedir-ho, al 1935, el diplomàtic Manuel Llopis de Casades, l’últim hereu de la casa Llopis de Sitges, va deixar en herència la vinya d’Aiguadolç a l’Hospital de Sitges a condició que seguís elaborant el vi dolç de malvasia de Sitges. I així ho ha fet fins a dia d’avui.

Però no només això, sinó que la Fundació ha vist com en els últims temps, la demanda de malvasia dolça ha anat creixent i com s’han començat a elaboració d’altres vins fets amb aquest raïm. És per això que la Fundació aposta fermament per aquesta varietat i té previst elaborar un nou espumós fet exclusivament amb malvasia.


VINYES DE MALVASIA AL COSTAT DE L’HOSPITAL FOTO: FUNDACIÓ HOSPITAL SANT JOAN BAPTISTA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa