L’ICSuro aprofundeix en la investigació de la petjada de carboni

La institució treballa en la reducció de l'efecte hivernacle en la producció del tap de suro

Seu de l’Institut Català del Suro Foto: ICSuro

L’Institut Català del Suro ha tancat l’any 2011, el del seu vintè aniversari, amb un balanç positiu i la intenció d’aprofundir en els seus projectes d’R+D estratègics. Així, el 2011 s’ha finalitzat el projecte Cènit Démeteron, en què s’ha analitzat la petjada de carboni del tap de suro, prenent consciència així que aquest és un producte amb un impacte ambiental molt inferior a d’altres materials.

La petjada de carboni és el recompte de la totalitat de gasos amb efecte hivernacle que produeix cada producte. A partir d’aquí i amb la creació d’una Comissió de Sostenibilitat, l’ICSuro ha ajudat a elaborar un pla estratègic de sostenibilitat pel sector surer català, que entre d’altres, inclou treballar per reduir la petjada de carboni conjuntament amb el sector vitivinícola.

A més, durant l’any passat s’ha incrementat en un 10 per cent la facturació del Cork Center Laboratory respecte el 2010, consolidant-se així com a centre de referència en controls de qualitat del suro.

A banda de temes mediambientals, l’activitat d’R+D també tracta d’augmentar el valor afegit dels subproductes de suro que no van destinats a la fabricació de taps, utilitzant tot aquest material com a nou biosorbent per a la descontaminació d’aigües i/o sòls.

Així, la formació tant en universitats com escoles d’enologia i hostaleria seguirà sent un pilar fonamental. Un element que fa evidenciar l’exigència per la qualitat d’aquest consorci és la participació dels darrers anys en un Interlab amb bodegues prestigioses i d’altres laboratoris, per tal d’analitzar el grau d’exactitud de calibració dels equipaments del laboratori.

Enguany es destaca la presència internacional del suro conjunta amb els Clústers del Vi i del Cava als Estats Units fet que ha permès fer pedagogia davant prestigiosos prescriptors internacionals fent del suro un producte global.

Nou comentari