L’impacte de la petjada de carboni del vi al Priorat

Verema d’una vinya en coster al Priorat. Foto: Roger Oferil

El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Jordi Sala, va presidir, el passat divendres, la cloenda de la Jornada “La petjada de carboni en l’elaboració dels vins de la comarca del Priorat”, que es va dur a terme al Parc tecnològic del Vi, a Falset.
La jornada, organitzada pel grup Leader ‘Consorci Leader Priorat – Baix Camp’, va tractar del càlcul de la petjada de carboni en els cellers, l’impacte dels cellers en el canvi climàtic, de com fer del compromís ambiental un avantatge competitiu, l’experiència de dos cellers del Priorat, i la presentació d’una aplicació gratuïta per a calcular la petjada de carboni.
El projecte ‘+ Vino – CO 2’ pretén revaloritzar la viticultura i la seva aportació al medi ambient, a més de dotar d’una qualificació mediambiental als cellers que incorporin tècniques que contribueixin a la disminució dels Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH). En el projecte hi ha participat el Consorci Leader Priorat – Baix Camp, juntament amb cinc grups més de les Illes Balears, l’Aragó, Navarra, Múrcia, i el País Basc.
L’objectiu general del projecte és la millora del medi ambient, la generació d’ocupació o millora de les condicions d’ocupació associat a la millora mediambiental, a més de la posada en valor de pràctiques que mitiguin l’emissió de Gasos d’Efecte Hivernacle. I com a objectius específics cal destacar la formació de viticultors i tècnics de petits cellers del territori; la definició d’una metodologia de certificació ambiental en el sector vitivinícola que asseguri una minimització d’emissió de GEH; i l’elaboració d’un sistema d’auditoria a través de Normatives i Segells per a reconèixer, en el mercat, la contribució de la vitivinicultura sostenible a mitigar el canvi climàtic.
En el projecte hi han participat dos cellers del Priorat: Clos Mogador de Gratallops (DOPQ Priorat) i Vinyes Domènech, situat a Capçanes (DOP Montsant), cellers que han facilitat les seves dades per tal de poder fer el càlcul de la seva petjada de carboni i obtenir la certificació ambiental.

Nou comentari