VadeVi
L’Incavi inicia un projecte per recuperar el cultiu de la vinya al Pallars Sobirà
  • CA

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) iniciarà un projecte d’investigació per tal de recuperar les varietats autòctones de vinya en risc de desaparició de comarca del Pallars Sobirà. L’Incavi –amb el suport del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR)– i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà han signat a Lleida un acord de col·laboració entre les dues parts que ho farà possible. En els darrers temps, alguns pagesos han recuperat aquest cultiu en aquesta comarca tot i que la majoria de vinyes existents a dia d’avui al Pallars Sobirà són antigues ja que van ser plantades abans de la plaga de la fil·loxera que va tenir lloc a finals del segle XIX.

En la signatura del conveni hi han participat el director general de l’Incavi, Joan Aguado, i el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Vicenç Mitjana. També hi ha assistit el director dels serveis territorials del DAR a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Escales. La iniciativa per recuperar les varietats autòctones de vinya del Sobirà s’emmarca dins la línia estratègica pels pròxims anys de l’Incavi que passa per la potenciació de les varietats autòctones com a mitjà de diferenciació i diversificació dels vins de Catalunya.

A partir d’ara, els tècnics de l’Incavi iniciaran la cerca de vestigis de vinya al Pallars Sobirà per tal de recuperar les varietats de vinya que en segles passats s’havien cultivat al territori pallarès. A la vegada, l’acord pretén incentivar, dins les possibilitats que permeti el clima i el terreny, que en un futur s’estengui al Pallars Sobirà el cultiu d’aquest producte. D’aquesta manera, el projecte permetrà conèixer les possibilitats que té la comarca per generar vins diferenciats i propis que puguin tenir sortida al mercat. Aguado ha remarcat que estudis fets al voltant del canvi climàtic han demostrat la possibilitat de conrear vinya a major altura, tot i que cal tenir en compte que al Sobirà ja n’hi havia existit amb anterioritat.

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha recordat que en aquesta comarca en segles anteriors hi havia hagut plantacions de vinya. El director dels serveis territorials del DAR a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Escales, ha explicat que encara avui es poden trobar al Pallars Sobirà restes de plantacions de vinya com ara a Esterri d’Àneu i a Sort, la majoria de les quals són originàries d’abans que la plaga de la fil·loxera arrasés els camps de vinya catalans. Escales també ha recordat que encara ara algunes finques de la comarca conserven els noms basats en el conreu de la vinya. També ha explicat que tradicionalment la producció de vi del Sobirà no era pel consum dels pallaresos ja que la majoria la venien a traginers de la plana de Lleida que després el comercialitzaven per altres llocs.

Per posar en marxa el projecte i abans que els tècnics de l’Incavi comencin a estudiar el terreny, serà necessària la redacció d’un pla de treball en el qual ja s’està treballant. En principi el conveni signat entre el consell comarcal i l’Incavi té una durada per aquest 2009 amb la possibilitat de prorrogar-se ja que no es tracta d’un projecte a curt termini, ha dit Aguado. Així, durant aquest any es faran estudis per veure l’estat actual de la vinya a la comarca i per iniciar la plantació de vinya nova. L’acord també preveu un seguiment futur de les plantacions.

És el primer cop que l’Incavi signa un conveni amb un consell comarcal per recuperar varietats de vinya autòctones tot i que sí en té altres de similars en marxa juntament amb els consells reguladors de les diferents denominacions d’origen vitivinícoles catalanes. Per la seva banda, el Consell del Pallars Sobirà complementarà aquest projecte de recerca amb un altre que també té en marxa i que passa per la recuperació de varietats d’arbres fruiters a la comarca.


El projecte preveu recuperar les varietats autòctones de vinya FOTO: ESTHER PINTI


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa