VadeVi
L’INCAVI podria incorporar tres vins de finca més i canviar el nom d’aquesta qualificació
  • CA

El coordinador general de l’Incavi, Xavier Agell, ha declarat a Europa Press que aquests tres vins són de les denominacions d’origen (DO) Pla de Bages i Priorat –els Vins de Finca han de pertànyer a DO catalanes–; i aquest mateix any ja se’n podria acceptar com a mínim un.

Agell ho ha explicat al restaurant Set Portes, que ha reunit –per primera vegada davant d’aficionats a l’enologia– els cinc cellerers catalans que han aconseguit introduir vuit dels seus vins a la llista.

El primer va ser el 2006 el Clos Mogador (Priorat), de René Barbier; després van entrar: el 2013 Mas de la Rosa (Priorat), de Vall Llach; també el 2013, quatre vins de Jean Leon, vinculat a Cellers Torres: Vinya Le Havre, Vinya Palau, Vinya Gigi, Vinya La Scala (Penedès); el 2015 Arnau Oller (Pla de Bages), d’Heretat Oller del Mas; i també el 2015 Teixar (Montsant), de Vinyes Domènech.

Alguns dels seus cellerers i el mateix coordinador general de l’Incavi han explicat que no descarten modificar el nom ‘Vi de Finca’ “per identificar millor” aquesta llista, segons Xavier Agell, que ha posat com a exemple el possible nom ‘Vi de Finca Protegida’.

Els cellerers ho justifiquen perquè existeixen altres vins les etiquetes dels quals ja incorporen històricament la paraula ‘Finca’ sense tenir cap vincle amb aquesta recent classificació.

ALBERT COSTA: “EMBOTELLAR UN TERRITORI”

El concepte Vi de Finca es va introduir a la Llei catalana d’Ordenació Vitivinícola (2002) com a màxim reconeixement a un vi o una altra categoria d’aquest producte: licor, espumós (no el cava, perquè no és una DO només catalana), espumós de qualitat, d’agulla o de raïm sobremadurat.

“És el reconeixement d’un territori, propi d’un celler i d’una vinya alhora”, segons Adell, que defensa aquest concepte com una aposta per la qualitat, una manera de reconèixer els grans vins i que això també serveixi de motor d’altres grans vins catalans.

El copropietari de Vall Llach, Albert Costa, ha definit el Vi de Finca com una bona manera d'”embotellar un territori” reconeixent la qualitat i ha explicat que cada vi que s’incorpora a la llista és una decisió de l’Incavi, tot i que tenint en compte l’opinió dels cellers que ja en formen part.

René Barbier ha destacat la garantia que un Vi de Finca només pugui procedir d’una parcel·la: “No es pot desplaçar, sigui qui sigui el seu propietari”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa