VadeVi
L’observatori de preus podria ser una bona eina per garantir un preu mínim del raïm

El futur observatori de preus permetrà establir uns preus de referència per sota dels quals no es podrà comercialitzar. Així ho han explicat fonts del Departament d’Agricultura (DAR) en el III congrés de la Federació Agroalimentària de a UGT de Catalunya, que s’ha celebrat auqesta setmana i a la presentació de la qual hi ha assistit el conseller Joaquim Llena. El titular d’agricultura de la Generalitat considera que “la llei de marges comercials no és la solució perquè no té cabuda en un sistema de lliure mercat i tampoc el doble etiquetatge, que es va intentar a França i va fracasar” i que, per tant, cal afrontar la situació amb la legislació actual.

Una de les eines que podrien resoldre o, si més no, minimitzar la pressió que viuen els pagesos és l’Observatori de Preus. El conseller reconeix que un dels principals problemes del sector, és la fixació dels preus, un aspecte que moltes vegades “en comptes de pactar-se”, es decideix per la demanda entre els “més forts”, un sistema que el conseller ja ha assegurat que no li agrada. De fet, aquest mateix dimecres en la presentació de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, Llena va afirmar: “em fa mal l’ànima, s’està menystenint el nostre raïm”. Llena assegura que, davant de la impossibilitat de fer una llei de marges comercials per la política de lliure mercat, cal que totes les parts treballin per millorar la situació actual ajudats per la llei de comerç, la llei de competència deslleial i l’observatori de preus.

Segons el conseller, el que falta és “estructuració i compactació” en alguns processos, informació a la ciutadania i pacte per a l’establiment de preus, així com una millor gestió dels productes frescos i no “encallar-se” en les queixes, sinó seguir treballant “sense perdre la il·lusió”. Llena ha destacat que el sector agroalimentari, que va generar 8.000 milions d’euros el 2008, ha aguantat la primera etapa de la crisi “de manera fantàstica” i sense deixar de créixer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa