L’Olivera es planta a París

El celler de Vallbona de les Monges recull al senat francès el premi al millor film del festival Oenovideo 2012

Responsables de l’Olivera, participants del film Terra d’oportunitats, i el seu director, Roger Roca, a l’entrega de premis al senat francès. Foto: L’Olivera

L’edició 2012 del Festival internacional Oenovideo ha lliurat el seu Gran Premi al documental català “ Terra d’Oportunitats ”, coproduït per Televisió de Catalunya i per la productora Séptimo Elemento i dirigit per Roger Roca. Aquest film retrata la vida quotidiana a Vallbona de les Monges de L’Olivera, una explotació vitivinícola on una part de l’equip està format per persones amb dificultat d’inserció social. La pel·lícula, més enllà de presentar una realitat específica, es fa ressó igualment d’una realitat silenciosa però cada cop més present i que podríem anomenar com a Agricultura Social.

La cerimònia de lliurament dels premis s’ha celebrat aquest divendres 28 de setembre al Palau de Luxemburg de París, seu del senat francès. L’acte ha inclòs una conferència amb el títol “La dimensió social del vi: un nou valor possible per al món vitivinícola del segle XXI?”.

L’acte també ha comptat amb la projecció de la pel·lícula guanyadora “Terra d’Oportunitats”, la cerimònia de lliurament dels premis i un còctel on estaven també representats algun dels vins de L’Olivera.

Una petita delegació de representants d’aquest celler de Costers del Segre ha pogut assistir a l’acte.

A l’acte s’ha reconegut la gran qualitat del film així com també la tasca d’aquesta organització que treballa al poble de Vallbona des de l’any 1974 i elabora vins i olis de gran qualitat associats a un projecte social d’inclusió.

A la conferència “La dimensió social del vi: un nou valor possible per al món vitivinícola del segle XXI?” hi han intervingut els següents ponents:

– Roger ROCA, director del documental “Terra d’Oportunitats”.

– Francesco di Iacovo, professor d’economia agrària a la Universitat de Pisa, promotor del projecte “Agricultura social europea” ( Projecte SoFar ).

– Jean Lheritier, professor d’història econòmica, president d’ Slow Food Roussillon i membre del Consell Internacional de Slow Food, que ha acompanyat des dels inicis el treball en xarxa dels cellers productors de vins d’agricultura social.

– Jean Phillippe Granier, enòleg i responsable tècnic de l’AOC Languedoc i membre del Consell de Direcció de el Centre Especial de Treball Compagnons de Maguelone .

– Pau Moragas, enginyer agrònom i enòleg, i responsable de camp de L’Olivera .

Nou comentari